nedelja, 12. marec 2017

Dojenčkova prva torta - jogurtova z borovnicami in banano



Vsaka mama in oče se kar zdrzneta, ko ugotovita, da je minilo že eno leto od rojstva njunega zaklada. Priznam, šokirana sem tudi sama, saj enostavno ne morem verjeti, kdaj in kam so zbezljali dnevi mimo nas in se nagnetli v koš 365-ih. Prvi štirje meseci so bili hudo naporni in takrat so se tedni, kaj tedni, ure, vlekle kot jara kača. Danes bi šla nazaj ;) nazaj bi šla tudi zaradi tega, ker sem se do sedaj naučila ogromno novih stvari in točno vem kaj moj sine potrebuje in želi zato bi ga shendlala tako kot se zagre (upam).
Čeprav pravijo, da je dojenček pri prvem letu že pripravljen na pravo torto sem se odločila, da kljub temu iz recepture izpustim sladkor.
Tako je nastala tale tortica s premerom 18 cm.

Potrebujemo:

Biskvit:

1 jajce
Pol lončka navadnega jogurta
1 žlico kokosovega olja
1 banano
3 žlice polnozrnate moke
Žličko pecilnega praška ali vinskega kamna

Namig: v primeru, da uporabite večjo banano in večje jajce postane masa redkejša zato je potrebno dodati več moke.

Krema:

250g maskarponeja
1 jogurt
2 žlički želatine v prahu (oz 1 paketek Dr Oetkerjeve želatine)
Skodelico borovnic
1 banano
1 dcl domačega »frutka« uporabila sem doma narejeno kašico z okusom jabolko-mango-hruška 


Postopek:

Jajce stepamo toliko časa, da se malce speni, nato dodamo banano in jogurt ter dobro zmiksamo. Dodamo še ostale sestavine in ročno premešamo. Vlijemo v okrogel pekač premera 18 cm in pečemo 20 minut na 170 stopinjah.

Ko je biskvit ohlajen ga navlažimo s kravjim mlekom, domačim jabolčnim sokom ali pa kompotom.

Čez biskvit prelijemo kremo, ki jo naredimo tako:
Banano in borovnice dobro zmiksamo in dodamo doma narejeno sadno kašico (lahko tudi kupljeno). Sadno omako vmešamo v maskarpone in jogurt. Dobro premešamo in dodamo želatino v prahu. Zopet dobro premešamo in s kremo prelijemo biskvit.

Torto postavimo v hladilnik in jo pustimo vsaj 3 ure, da se malce strdi.

Njama, pa dober tek :)

Namig: primerno po 9 mesecu starosti.


Ni komentarjev:

Objavite komentar