četrtek, 30. marec 2017

Domač lešnikov namaz z datlji + domači kifeljčki


Pri nas so palačinke na sporedu vsaj enkrat na dva tedna. Ob tem pa radi zmažemo tudi kak šmorn, buhtlje ali drugačne dobrote, ki absolutno zahtevajo ob sebi nek namaz.
Ker z atijem največkrat seževa po čokoladnem namazu sem se zamislila nad tem kaj naj ponudim tamalmu. Za čokolado in ostale sladkarije še ni pripravljen in tako ali tako ga poskušam od sladkorja držati stran čim dalj časa…Zato je danes nastal tale sladki namaz brez sladkorja. Super je! Res okusen in primeren za male želodčke :)  Uporabila ga bom tudi za pripravo kakšne kreme, pudinga, za palačinke, kifeljčke, za na kruh in zagotovo bom našla še kaj. Malemu je pa super njami tako, da jupi jej :)


Potrebujemo (za približno 2,5 dcl namaza):

100 g lešnikov
100 g razkoščičenih datljev
Žlička kokosovega olja
Žlička masla
Ščep cimeta
2, 5 dcl mleka (ali riževega napitka z okusom lešnika ali mandljevega napitka)

Postopek:

Lešnike vržemo v segreto ponev in jih pražimo dokler ne zadišijo. Nato jih, še vroče, denemo v krpo in jih z njo drgnemo po lešnikih, da izgubijo svoj ovoj. Nato jih skupaj z datlji in mlekom ter maslom, kokosovim oljem in cimetom enostavno zmiksamo v pasto. Sama imam slab blender tako, da namaz ni tako kremast kot bi želela a mu vseeno nič ne manjka. Če nastane masa pregosta preprosto dolijemo tekočino.

Hranimo v steklenem kozarčku. A ne dolgo, ker ga hitro zmanjka :)

Z malim sva namaz jedla ob zajtrku in sicer s sveže pečenimi kifeljčki.

Recept za kifeljčke se glasi:

Potrebujemo:

200 g moke
1 žlico trsnega sladkorja
1 žlico kokosovega olja
Pol vrečke suhega kvasa
Kocko masla (15 g)
Ščep cimeta
Pikico soli
Žlico jogurta
1,5 dcl mlačnega mleka

Postopek:

V moko naredimo jamico v katero vsujemo kvas in sladkor. Zalijemo z mlekom in dodamo še ostale sestavine. Dobro premesimo in testo razdelimo na 8 delov, ki jih oblikujemo v svaljke in jih zavijemo v polkrog (najenostavnejša verzija kifeljčka ;) ). Pustimo vzhajati na peki papirju eno uro in jih po pretečenem času postavimo v segreto pečico na 160 stopinj in pečemo pol ure.

Namig: primerno po dopolnjenem 10 mesecu starosti.



Luštno sladkanje želim ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar