Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

nedelja, 12. marec 2017

Domača kašica na zalogo (mango-hruška-jabolko)
Sama se poskušam izogibati kupljenim proizvodom za našega dojenčka saj sledim misli, da je doma narejeno najboljše saj edino tako človek ve kaj se v pripravljeni jedi zares nahaja.

In, ker je kolegica blogerka s svojimi pripravljenimi kašicami toliko časa dražila moje in dojenčkove brbončice sem se odločila, da jih preizkusim tudi sama :)

Ta recept za domačo kašico, ki jo lahko hranimo tudi več mesecev vsebuje mango, hruške in jabolka in je zares okusna in privlačna za dojenčkove brbončice. Lahko pa seveda uporabite katero drugo sadje (brusnice, borovnice, breskve, marelice, slive itd.). 
Ker je naš fant začel z uvajanjem goste hrane pozimi smo bili prikrajšani za veliko svežega sadja, a naj vas pomirim, prav tako se tudi pozimi najdejo okusna živila za naše najmlajše.

Naj poudarim to, da je točno tale recept za kašico primeren za dojenčke stare več kot 8 mesecev in sicer zaradi manga, ki ga vsebuje. Slednji je lahko vir kakšne alergije, zato le malce počakajte z njim. Brez problema lahko kašico naredite s sadjem, katerega ste otročku že uvedli. 

Še to, tudi v tem receptu ni sladkorja. Kot konzervans delujejo jabolka zato se pri pripravi kašic vedno držite recepta, da more biti na količino drugega izbranega sadja (ali zelenjave) vedno enaka količina jabolk. Na primer na kilogram hrušk je to kilogram jabolk. Na 200 g brusnic in 800 g sliv damo en kilogram jabolk. Ni pa nič narobe, če naredimo samo jabolčno kašico in vanjo vmešamo manjše količine drugega sadja.


Za 5 lončkov domače kašice po približno 1,5 dcl potrebujemo:

1 kilogram jabolk
500 g manga (mango je priporočljiv od 8 meseca starosti in ga lahko izpustite ali zamenjate s kakšnim drugim sadjem)
500 g hrušk

Postopek:

Sadje olupimo, ga narežemo na kocke in ga pokuhamo v 3 - 4 decilitrih vode. Ko se sadje zmehča vodo odlijemo in jo prihranimo, da z njo reguliramo gostoto kašice. Sadje zmiksamo in po potrebi dodamo prej odlito vodo (kako gosto kašico si želimo odločimo sami).

Vročo zmiksano kašico pazljivo vlijemo v vroče steklene kozarčke. Te prej postavimo v pečico, segreto na 70 stopinjah, za 20 minut.
Pri tem pazimo, da se v kozarcu med vlivanjem ne ujama zrak – ta lahko povzroči, da kašice zavrejo in se pokvarijo. Če kašice niso uspele vidimo z njihovo spremenjeno barvo ali kiselkastim vonjem.

Kozarčke napolnimo do vrha, jih zapremo s pokrovčki, postavimo na leseno lesko in pokrijemo z odejo. Pustimo jih, da se počasi ohlajajo.

Namig: primerno po 5 mesecu starosti (odvisno od izbire sadja).

Ni komentarjev:

Objavite komentar