Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

četrtek, 16. marec 2017

Piškotki za male sladkosnede


Pri izbiri piškotov za mojega malčka sem kar sitna in brskam za takšnimi, ki vsebujejo čim manj sladkorja. Seveda je na sporedu tudi kak plazma piškot ali kak drug podoben otroški priboljšek saj vseeno sledim miselnosti zdrave pameti. En ali dva vsake toliko časa ne bosta škodovala, če sicer uživamo zdravo in raznovrstno prehrano.
Kljub temu, da na trgu obstajajo škatle, ki buhtijo od različnih vrst piškotov sem se odločila, da jih danes spečeva sama (beri mami peče, mali nosi kuhinjske pripomočke na najbolj čudna mesta po hiši - če je le možno v WC? Ali z njimi enostavno tolče po tleh).

Piškotki, ki so nastali so res okusni (po mljaskanju malega sodeč), ravno prav mehki in uporabni tudi za pripravo na primer »keksolinota«.  Piškotke lahko zdrobimo ali zmečkamo in jih vmešamo v jogurt (ko uvedemo jogurt – priporočeno po 9 mesecu), lahko jih ponudimo tudi z riževimi kosmiči ali pa s sadjem.

Piškotke lahko oblikujete v podolgovate zalogajčke in tako otročku olajšate delo pri držanju. Če želite z njimi pocrkljati še sebe pa priporočam, da jih obložite z nasekljanimi mandlji, lešniki ali pa temno čokolado. Njama :) tako zdravi, da so primerni tudi za sladkanje ob desetih zvečer, ko imamo končno nekaj časa zase (če ne smrčimo že ob 21h pred prižgano televizijo ;) ).


Za piškotke potrebujete:

Pest brusnic sladkanih z jabolčnim sokom
Pest rozin
Žličko kokosovega olja
4 žlice vode
2 žlici rahlih ovsenih kosmičev
1 jajce
1 žlico kokosa
2 žlici mletih orehov
20 g masla
Žličko pecilnega praška ali vinskega kamna
2 žlici ržene moke
3 žlice pirine moke
Par sesekljanih brusnic za okras

Postopek:


Rozine, brusnice, vodo in kokosovo olje dobro zmiksamo (ali pa sadje drobno nasekljamo). Dodamo jajce, maslo, ovsene kosmiče in moki presejani skupaj s pecilnim praškom. Dobro pregnetemo in z žličko oblikujemo kupčke na peki papir. Nekaj brusnic drobno sesekljamo in jih posujemo po piškotkih. Pečemo na 170 stopinjah približno 15 – 20 minut.

Namig: čeprav nove smernice usmerjajo mamice, ki uvajajo gosto hrano, da se lahko začne orehe uvajati pri 6 mesecih jih lahko iz recepta mirne duše izpustite, če se ne počutite, da bi jih malčku že ponudile. Nadomestite jih lahko z enako količino riževih kosmičev ali izbrano moko. Prav tako vam ni potrebno uporabiti ržene moke ampak tisto, ki jo že sicer uporabljate.

Pa sladek tek malčki ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar