nedelja, 26. marec 2017

Rižev narastek



Rižev narastek je odlična ideja za malico, kosilo, večerjo pa tudi za zajtrk (če se nam ljubi vstati zgodaj oziroma, če nam ga ostane kaj od prejšnjega dne). Danes sem se ga lotila, ker sem imela dovolj časa, saj je malega zamotila babica. Sicer pa večino jedi pripravim z njim v naročju. 

Delam torej z eno roko, zraven pa razlagam malemu kaj počnem, mu ponudim kakšno kuhalnico, drživa skupaj ročni mešalnik ali pa gleda kako mešam in mesim. Martin je res pravi fibrec in vse mora imeti pod kontrolo. Če ne vidi kaj se na pultu dogaja postane v sekundi izredno slabe volje (beri dere se jo jesihar) in me cuka za hlačnico in razbija s predali. Kaj pa vemo, morda bo pa postal kuhar ;)

Aha naj dodam še to. Tale rižev narastek je brez sladkorja in brez glutena. Lahko pa za narastek namesto riža uporabite tudi proseno kašo, amarant, kvinojo, ječmen, piro.

Količinsko ga pride približno za tortni model premera 26 cm. Sama sem za malega od te količine odvzela za manjši modelček (15x10 cm) in v ostalo maso dodala trsni sladkor ter tak narastek ponudila gostom :) 

Potrebujemo:

170 g riža
800 ml mleka (ali rastlinskega napitka)
1 žlica masla
Naribana limonina lupinica
4 jajca
Žlička vanilijevih semen
2 žlici drobtin (ni obvezno)

Pol kilograma jabolk (oz več, ko bo jabolk bolj bo jed sladka)
žlica limoninega soka
cimet

Postopek:

Riž operemo. V mleko damo maslo, sol in limonino lupinico ter zavremo. Dodamo riž in kuhamo do mehkega (20 minut). Vmes večkrat premešamo in, ko je riž kuhan ga ohladimo.

Jajca ločimo. Beljake stepemo v trd sneg, rumenjake pa penasto vmešamo in dodamo drobtine. V ohlajen riž najprej vmešamo rumenjakovo zmes nato pa še sneg beljakov.

Jabolka olupimo in naribamo. Podušimo jih na 1 dcl vode in polijemo s sokom limone in cimetom.

V pomaščen pekač vlijemo maso za narastek in nanj še jabolka. V pekaču vse malce premešamo in pečemo 40 minut na 170 stopinjah.

Pa sladek tek ;)


Ni komentarjev:

Objavite komentar