Rižev narastek je odlična ideja za malico, kosilo, večerjo
pa tudi za zajtrk (če se nam ljubi vstati zgodaj oziroma, če nam ga ostane kaj od
prejšnjega dne). Danes sem se ga lotila, ker sem imela dovolj časa, saj je malega
zamotila babica. Sicer pa večino jedi pripravim z njim v naročju.
Delam torej z eno roko, zraven pa razlagam malemu kaj počnem, mu ponudim kakšno kuhalnico, drživa skupaj ročni mešalnik ali pa gleda kako mešam in mesim. Martin je res pravi fibrec in vse mora imeti pod kontrolo. Če ne vidi kaj se na pultu dogaja postane v sekundi izredno slabe volje (beri dere se jo jesihar) in me cuka za hlačnico in razbija s predali. Kaj pa vemo, morda bo pa postal kuhar ;)
Aha naj dodam še to. Tale rižev narastek je brez sladkorja
in brez glutena. Lahko pa za narastek namesto riža uporabite tudi proseno kašo,
amarant, kvinojo, ječmen, piro.
Količinsko ga pride približno za tortni model premera
26 cm. Sama sem za malega od te količine odvzela za manjši modelček (15x10 cm) in
v ostalo maso dodala trsni sladkor ter tak narastek ponudila gostom :)
Potrebujemo:
170
g riža
800
ml mleka (ali rastlinskega napitka)
1
žlica masla
Naribana
limonina lupinica
4
jajca
Žlička
vanilijevih semen
2
žlici drobtin (ni obvezno)
Pol
kilograma jabolk (oz več, ko bo jabolk bolj bo jed sladka)
žlica limoninega soka
cimet
Postopek:
Riž
operemo. V mleko damo maslo, sol in limonino lupinico ter zavremo. Dodamo riž
in kuhamo do mehkega (20 minut). Vmes večkrat premešamo in, ko je riž kuhan ga
ohladimo.
Jajca
ločimo. Beljake stepemo v trd sneg, rumenjake pa penasto vmešamo in dodamo
drobtine. V ohlajen riž najprej vmešamo rumenjakovo zmes nato pa še sneg
beljakov.
Jabolka
olupimo in naribamo. Podušimo jih na 1 dcl vode in polijemo s sokom limone in
cimetom.
V
pomaščen pekač vlijemo maso za narastek in nanj še jabolka. V pekaču vse malce
premešamo in pečemo 40 minut na 170 stopinjah.
Pa sladek tek ;)
Ni komentarjev:
Objava komentarja