Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

ponedeljek, 3. april 2017

Kaj se igrati z dojenčkom?Moj mali korenjak je za rojstni dan dobil čudovito in unikatno darilo od moje najboljše prijateljice.
Moja koka se je res potrudila in je v darilo dala svoj pečat in dušo, saj je v njem vidno veliko ljubezni, preciznosti, domišljije in razmišljanja.
Za prvo svečko je tako dobil homemade senzorično tablo s katero bova spoznavala črke, živali, različne teksture, predmete, se učila barve in še in še. Krasna je! :) Tako, da, ko razmišljate kaj bi počeli z dojenčkom oziroma malčkom se malce poigrajte in si pričarajte svojo lastno tablo. Ni težko, le lotiti se je treba ;)

Sedaj lahko s tamalim počnem ogromno stvari. Najbolj aktualne pa se nahajajo zunaj hiše. Večino časa lutava okrog, da puli travo, prelaga kamenčke ali pa se zamoti s kakšno palico.

Kaj sva počela do enega leta pa razkrivam v nadaljevanju :)

Mnogi so mnenja, da so dojenčki pravzaprav precej dolgočasni in, da z njimi vsaj na začetku ne moremo početi prav veliko. Na tem mestu seveda izvzamemo hranjenje, previjanje, kopanje, ki nam vzame dosti časa…Tudi na sprehodu nam ni treba preveč razmišljati kako ga animirati, saj mu je opazovanje v dovoljšnjo zadovoljstvo. Ampak…Kaj delati z dojenčkom, ko je buden, čist in sit? Ko te z velikimi očki opazuje in spremlja vsak tvoj korak? Lego kock še ne bomo kmalu postavljali v gradove, barbik tudi ne bomo česali… Dovolj je, da malce vklopimo svojo domišljijo in skupaj z dojenčkom uživamo. 

To lahko počnemo tako, da:

Glasbaaaa ja, večina otrok jo obožuje. Nežne pesmice in otroško razigrane melodije. Zraven pa še mi pojemo, tapkamo po pohištvu, ploskamo in zraven pokamo hecne frise. Največja žurka za dojenčka! 

Otročički izredno radi spremljajo mimiko staršev. Bolj kot se pačite bolj so veseli, tako, da naj vam ne bo pri zabavanju vašega nadobudneža nič nerodno, če izpadete kot kakšen trol.

Ples. Dvignite svojega dojenčka in z njim zaplešite na svoje najljubše pesmi. Ko uživate vi, uživa tudi dojenček, saj čuti vašo sproščenost in veselje. Konec koncev mu je pa tudi (zaenkrat) še vseeno kak žanr glasbe trenutno posluša (čeprav bi se kakšni glasni pleh muziki sama izogibala).

Dojenček obožuje vaš glas zato mu veliiiiko pripovedujte. Govorite o sebi, o njemu, o njegovem očetu, družini, o tem kje vse ste bili in kaj ste že počeli…Karkoli vam pade na pamet. Dojenček vas bo z veseljem poslušal.

Branje oziroma pregledovanje zvočnih knjigic je enostavno zakon. Kako se oglašajo krave, konjički, miške, muce, pa oink, oink in kikirikiki. Zabava zagotovljena! Kažite na živali, predmete in jih poimenujte. Vaš dojenček se namreč ves čas uči, čeprav tega še ne kaže.

Pisane igračke z zvončki in ropotuljicami. Ni ga boljšega. Vzemite igračko in se vpričo dojenčka z njo pogovarjajte pri tem pa spreminjajte ton glasu. Dojenčku ne bo nič jasno, hkrati pa bo to burilo njegovo domišljijo in spodbujalo radovednost.

Dojenčka lahko tudi masirate, naš fantič obožuje masažo nogic. Poleg tega, da se sprosti pri tem še zelo uživa. Dotiki, dotiki, to imajo otročiči radi. Božanje, žgečkanje, igranje Biba leze – zakon!

Menim, da so žoge za otroka najboljša igračka poleg tega pa še spodbujajo njegovo motoriko. Torej, napihnite žogo za na plažo in položite dojenčka na njo tako, da leži na žogi s trebuščkom. Trdno ga držite. Potem ga zibajte gor in dol in levo in desno. Pokažite mu kako žogo mečete v zrak in kako jo kotalite. Dajte mu jo na trebušček ali k nogicam, da jo bo poskušal brcniti.

Igranje s tetra pleničko. Mečite jo v zrak in dojenček bo gledal kako plapoli v zraku. Dojenčka s tetra pleničko pokrijte in govorite: »ku ku, kje pa je moj dojenček«. Potem ga odkrijte in veseli ponavljajte: »glej, glej tukaj je«. Veselje zagotovljeno. Dojenček je radoveden in ga zanima kako vi odreagirate in se tako seveda od vas uči. Rad pa se igra skrivalnice.

Ponudite dojenčku različne (varne) predmete različnih tekstur – gladko, hrapavo, mokro, hladno, toplo… Z njegovo rokico drsite po teh predmetih in opazujte njegovo presenečenje ali vznemirjenje, ko se male mehke dlani dotikajo raznovrstnih predmetov.

Spodbujajte njegovo domišljijo z vonjavami: dajte mu, da povoha pomarančni olupek, sivko, rukolo...karkoli, kar ima vonj.

Dojenček naj čim več "pase kravice" in pri tem opazuje okolico. Spreminjajte položaje njegovih igrač in drugih predmetov.

Dvigujte otroka v zrak, ga zibajte in se pri tem igrajte "buciii buc". Oddaljite ga in ga približajte in se dotaknite njegovega noska in mu povejte kako radi ga imate.

Z dojenčkom lahko telovadite in pri tem naredite še nekaj zase. Na youtube vtipkajte workout with baby in z dojenčkom v naročju naredite nekaj počepov.

Tale je malce hecna, a moj otročiček je pri tem enostavno užival (in še vedno). Položim ga na odejo in vlečem po stanovanju. Tako se igrava »vlakec«. Z zanimanjem opazuje kam greva in kako drsiva. Odlično zabavo pa mu predstavlja tudi guncanje: mami in ati primeta odejo vsak na svoji strani, dojenček leži na odeji. Potem ga dvigneva v zrak in guncava. Jupiii

Gledanje samega sebe v ogledalo – narcistično a tako zabavno. Pri tem ne sme manjkati spakovanje, ku-ku-ji in smeh ter ponavljanje dojenčkovega imena.

Opazovanje lučk, senc. Noro dobro.

Poznate nogavičke z ropotuljicam? Kaj pa je še bolj zabavnega kot male nogice, ki cingljajo :)

Okrog 6.meseca se dojenček lahko začne že plaziti. Takrat so skrivalnice odlična ideja za igro. Skrijte se za kavč in ga kličite ter spodbujajte, da se priplazi do vas. Nagradite ga s poljubčkom in pohvalo. Če pa se dojenček ne plazi se vseeno skrivajte, ga kličite in se nato prikažite.  Skrivajte tudi igračke in ga sprašujte kje so. Pokazal vam bo z očmi.

Razbijanje z velikimi kockami. Postavite stolp in vaš dojenček ga bo zagotovo porušil in se pri tem še odlično počutil in zabaval.

Odzivajte se na njegovo čebljanje in poskušajte ponavljati za njim. To mu bo krepilo samozavest in vse več bo čebljal.

Igračke mu ponujajte tako, da se najprej igra z eno ali dvema, nato mu dajte nove, sicer se bo kupa igrač hitro naveličal.

Po stanovanje postavite škatle, naj leze skoznje, naj se na škatle dviguje in poskuša doseči igračko, ki jo gor postavite.

Ponudite otroku veliko žlico. Vzemite še vi eno. Skupaj udarjajta žlico ob žlico in pri tem pojte.

Učite ga "daj petko", "daj poč, poč" in pri tem udarja s svojo rokico ob vašo.

Plazite se skupaj z njim. Kažite mu posebne kotičke vašega stanovanja, igračke poimenujte in ga učite, učite, učite :) to je miza, to je kamin, to je konjiček...Otroci srkanje novo znanje kot gobe, vi pa boste neznansko ponosne na njih, ko se bodo odzvali :)

Igranje z vodo. Sama mu natočim vodo v posodo in "tolče" po njej. Preoblačenje in pucanje je pri tej aktivnosti neizbežno ;) malčki tudi zelo radi gledajo kako teče voda iz pipe ;)

Opazujte ga katere stvari in predmeti ga najbolj zanimajo. Tako ga boste najlažje zamotile :)


Sicer je pa tako…Otroci se radi igrajo s stvarmi, ki niso igračke. Če imate kak dodaten daljinec mu boste z njim zagotovo naredili veliko veselja. Lahko mu tudi pustite (to niso predlogi, da se razumemo ; ) ), da koplje po vaših lončnicah, puli vaše rastlinice, razbija s pokrovkami, odpira predale, se igra s pokrovčki od kislih kumaric, razbija z žlicami, se gunca na zavesah, leze v pomivalni stroj, gleda vrtenje bobna pralnega stroja… Dojenčki so pravi mali raziskovalci in zanima jih res čisto vse. 
Sicer pa, kaj jih ni luštno pri tem opazovat?

Se vidimo na Facebooku - Katja in mali sladkosned

Ni komentarjev:

Objavite komentar