sreda, 26. april 2017

Lepa si


Nad dejstvom, da nam modna industrija polni glave o popolnosti in na tak način terorizira našo unikatnost, se nima smisla zgražati. Da se to dogaja, vemo vsi.


Da se bo nadaljevalo, prav tako. Dojemanje lepote kot telesno sorazmernost, prave mere, dizajnarska oblačila in primeren make up je posel, ki napolni marsikatero blagajno (in jaaa marsikatero tudi izprazni).

So stvari na katere nimamo vpliva in, ki jih bomo s pritoževanjem in kritiziranjem težko spremenili in jih pravzaprav niti nima smisla spreminjati, niti to ni potrebno. V tem primeru nakazujem na modne smernice, kjer pa se sicer vsake toliko časa pokažejo premiki in se na ozko odpre maneverski prostor pogajanja – denimo, da stopajo po modnih pistah tudi ženske z večjo konfekcijsko številko kot je 36, nosečnice, mame, ženske, ki imajo opazen razmak med zobmi, pojedo več kot le jogurt na dan in tako ali drugače odstopajo od zapriseženih svetih pravil tovrstnega biznisa. In prav je tako.

Naj priznam. Sama v svetu mode nisem ekspert. Daleč od tega v bistvu. Rada sem urejena, kar pa ne pomeni nujno, da je potrebno imeti omaro založeno z dragimi oblačili in tonami kozmetike. Če dobro pomislimo je dovolj le par kosov, ki nam pristajajo, ena šminka z odtenkom, ki poudari našo iskrivost, čevlji v katerih se počutimo udobno, nasmeh, ki nas naredi karizmatično in prijetno, samozavest, ki nas naredi privlačno in dobro počutje, ki ljudi pritegne kot magnet.

Se čuti v katero smer grem?

Dejstvo je, da od glave do pet urejena ženska (pa tudi moški, da ne bo pomote) prikliče veliko pogledov. Še večje dejstvo pa je, da so ljudje raje v družbi nekoga, ki kar žari od energije in zadovoljstva. To pa je mogoče doseči le tako, da se v svoji koži počuti dobro. In verjemite, nobena obleka in nobena maskara ali krema na tem svetu tega občutka ne bo prinesla.

Velikokrat sem opazila (in bila v tej vlogi tudi sama), da se mamice zlasti po porodu nekako ne počutijo več dobro v svoji koži. Porod njihov videz in dojemanje same sebe spremeni. Nekatere postanejo bolj samozavestne, ko dobijo naziv mama, nekaterim postane gladko malo vseeno kaj si drugi mislijo, tretje pa zapadejo v nek nenavaden okvir lastnega nesprejemanja (pofočkana). No, te zadnje mame imamo včasih občutek, da smo padle z lune, da naša postava ni OK, da nobena cunja na nas ne izgleda normalno, da imamo lase kot slama, da smo postarane vsaj za 10 let, da nič ni na svojem mestu, da nismo privlačne in, da smo izgubila svojo ženskost.

Pride tak trenutek, ko te takšne misli objamejo, a te tudi izpustijo.

Verjemi mi, ni tako hudo. Še vedno si super seksi. Še vedno si privlačna, čeprav si utrujena. Še vedno si čudovita, čeprav imaš malo odvečne kože in kak dodaten kilogram. Še vedno siješ čeprav imaš občutek, da je tvoj sijaj ostal tam nekje pred porodno sobo. Vse kar moraš narediti je, da se sprejmeš.

Postala si mama! Rodila si otroka! Mislim, meni včasih še kar ni jasno kako je to naravi uspelo speljati skozi. Mogoče se sliši noro, ampak, a ni neverjetno kako iz male pikice v tvojem telesu zraste malo bitje, ki ga ti poneseš v svet?

In čeprav se najdejo takšni, ki pravijo, da to pač tako je, da je ženska ustvarjena za rojevanje in podobne cvetke in, da na tem ni nič oh in sploh takšnega…Dej daj. Rojstvo je čudež. VSAKO rojstvo je nekaj posebnega in prav tako vse kar spada zraven. 

Kar pravzaprav želim povedati je: LEPE ste. Vse po vrsti. Ne obremenjuje se z modnimi smernicami, nasveti teh in onih, ki pravijo tako in drugače. Ne primerjajte se z manekenkami ali s komer koli. Svet vedno postavlja merila, katerim nekateri zadostijo, drugi ne. Ta pravila pa niso sveta.

Zato punce, dame, žene, gospe, mame… Prvo kar je potrebno narediti: Verjemite vase, zaupajte si, pustite si, da ste točno takšne kot ste, ker ste takšne popolne. Vem, da je to kliše, ki ga lahko preberete na vsakem vogalu. A roko na srce, kolikokrat ste se dejansko počutile lepo v dragi »cunji«, v kateri se niste prav dobro znašle in ste jo oblekle, ker vam jo je bodisi nekdo predlagal ali pa vam jo je prikupila kakšna spretna trgovka? Kolikokrat ste se lotile diete v katero že od samega začetka niste verjele in ste se v topljenje kilogramov vrgle z upanjem, da boste videti kot neka tretja oseba, ki z vašim življenjem nima prav nič? S takšnim mišljenjem – željo postati podobna komu drugemu, ne boste prišle prav daleč. Prva postaja na tej poti se bo imenovala razočaranje, druga stres in tretja obup. In predvidevam, da si ne želite stopiti na ta vlak?

Zato, draga moja, ki to bereš… Upam, da se zavedaš kako zelo si lepa in popolna. Takšna kot si nisi brez razloga. Morda ti je vesolje res namenilo malo večji nos, pa ob vsem tem sekiranju zaradi tega opaziš svoj smisel za humor ravno tako močno kot prej omenjeno »napako«? Že res, da morda nisi med shiranimi, pa kljub temu uspeš sprejeti komplimente, da imaš najlepše oči in nasmeh tega sveta?
Ne dolgo nazaj sem zasledila besede, ki so se usidrale globoko v mojo zavest. Preberi jih in upam, da bodo tudi tebi v razmislek ob tem, ko si boš odgovarjala na zgornja vprašanja:

»Vedno znova pravijo, da je lepota nekaj, kar dekle mora imeti.  Vendar pošteno? Pozabi na to. Ne bodi lepa! Bodi jezna, bodi pametna, bodi duhovita, bodi zanimiva, bodi zabavna, bodi pustolovska, bodi nora, bodi talentirana - nešteto je stvari, ki si jih lahko, kot pa, da si samo lepa« (Nikita Gill).

Ob tem se mi poraja še eno vprašanje: kaj potem sploh je lepota? No, na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. Zato bodi svoja verzija neverjetnega. Obleci navadno belo majico, strgane kavbojke, imej razmršene lase, nadeni si rdečo šminko in uživaj. Veseli se, dovoli si, da si to kar si. Takšna si namreč najboljša, moderna in modna hkrati.


Še več zapisov, predvsem pa okusnih zdravih receptov za sladice lahko spremljaš tudi na Facebooku --> Katja in mali sladkosnedNi komentarjev:

Objavite komentar