sobota, 29. april 2017

Zdrobovo pecivo z dišečo omako iz gozdnih sadežev


Za praznike se kratko malo spodobi, da pri nas zadiši iz pečice. In, ker so letošnji prazniki prvi, ko mali že veselo zoba hrano sam, sem se odločila pripraviti nekaj kar bo navdušilo vse člane družine, hkrati pa bo primerno tudi za najmlajši želodček.
Sploh ne morem verjeti kam se času tako mudi, če pomislim, da sem eno leto nazaj pestovala malega Martina, ki je danes že pravi korenjak, ki sam prav samozavestno premaga tudi že stopnice (ki jih še mami komaj ;).

Neverjetno res.

Sladica, ki smo jo pozobali tako hitro kot še nikoli je napravljena iz:

800 ml mleka
200 g pirinega (ali pšeničnega zdroba)
4 jajc
80 g kokosovega sladkorja
500 g skute (uporabila sem napasirano)
Semen enega stroka vanilije
1 žličke limonine lupinice (Kotanyi)
Masla (20 g)

skodelice gozdnih sadežev (skodelica za čaj)
ščepa cimeta
ščepa pimeta
parih klinčkov
žlice kokosovega sladkorja
žličke riževe moke ali gustina


Postopek:

V mleko vržemo kocko masla in limonino lupinico. Počakamo, da zavre in nato počasi vsujemo zdrob. Vmes ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice. Kuhamo še približno 3-4 minute in ohladimo. 
Jajca ločimo. Rumenjake stepemo skupaj s kokosovim sladkorjem. Če niste ljubitelj omenjenega sladkorja priporočam, da ga zamenjate z rjavim nerafiniranim sladkorjem ali sukrinom, lahko tudi javorjevim ali agavinim sirupom.

Ko je zdrob ohlajen ga dodamo stepenim rumenjakom. Dodamo še skuto in semena vanilije. Beljake stepemo v trd sneg in jih dodamo zmesi, ki jo vlijemo v pomaščen pekač. Pečemo na 170 stopinjah približno 50 minut. Da sem to pecivo končno spekla v pekaču kot se spodobi gre zahvala Coca Coli, ki je Mami blogerkam podarila super fajn pekače. Pa še tako luštni so in krasno pašejo k ostali pikčasti posodi, ki jo imamo po omarah.

Ko je jed pečena jo obvezno ohladimo (če je prevroča rada razpade) in postrežemo s sadno omako. 


Slednjo naredimo tako, da gozde sadeže s približno 1 dcl vode zmiksamo in precedimo skozi cedilko, da odstranimo zrnca (če nas ta motijo). Omako vlijemo v posodico in zavremo skupaj z začimbami. Preden omako zgostimo z riževo moko (ali gustinom) odstranimo klinčke. Mešamo dokler se ne zgosti in še toplo (ali pa pač hladno) prelijemo čez košček peciva.




Pa sladek tek ;) več pa lahko spremljaš tudi na FB :) klik na -> Katja in mali sladkosned

Ni komentarjev:

Objavite komentar