Za praznike se kratko malo spodobi,
da pri nas zadiši iz pečice. In, ker so letošnji prazniki prvi, ko mali že veselo
zoba hrano sam, sem se odločila pripraviti nekaj kar bo navdušilo vse člane družine,
hkrati pa bo primerno tudi za najmlajši želodček.
Sploh ne morem verjeti kam se
času tako mudi, če pomislim, da sem eno leto nazaj pestovala malega Martina, ki
je danes že pravi korenjak, ki sam prav samozavestno premaga tudi že stopnice (ki jih še mami komaj ;).
Neverjetno res.
Sladica, ki smo jo pozobali tako
hitro kot še nikoli je napravljena iz:
800 ml mleka
200 g
pirinega (ali pšeničnega zdroba)
4 jajc
80 g kokosovega
sladkorja
500 g skute
(uporabila sem napasirano)
Semen enega
stroka vanilije
1 žličke
limonine lupinice (Kotanyi)
Masla (20 g)
skodelice gozdnih
sadežev (skodelica za čaj)
ščepa cimeta
ščepa pimeta
parih
klinčkov
žlice
kokosovega sladkorja
žličke
riževe moke ali gustina
Postopek:
V mleko
vržemo kocko masla in limonino lupinico. Počakamo, da zavre in nato počasi
vsujemo zdrob. Vmes ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice. Kuhamo še
približno 3-4 minute in ohladimo.
Jajca
ločimo. Rumenjake stepemo skupaj s kokosovim sladkorjem. Če niste ljubitelj
omenjenega sladkorja priporočam, da ga zamenjate z rjavim nerafiniranim
sladkorjem ali sukrinom, lahko tudi javorjevim ali agavinim sirupom.
Ko je zdrob
ohlajen ga dodamo stepenim rumenjakom. Dodamo še skuto in semena vanilije.
Beljake stepemo v trd sneg in jih dodamo zmesi, ki jo vlijemo v pomaščen pekač.
Pečemo na 170 stopinjah približno 50 minut. Da sem to pecivo končno spekla v pekaču
kot se spodobi gre zahvala Coca Coli, ki je Mami blogerkam podarila super fajn pekače.
Pa še tako luštni so in krasno pašejo k ostali pikčasti posodi, ki jo imamo po omarah.
Ko je jed
pečena jo obvezno ohladimo (če je prevroča rada razpade) in postrežemo s sadno omako.
Slednjo naredimo tako, da gozde
sadeže s približno 1 dcl vode zmiksamo in precedimo skozi cedilko, da
odstranimo zrnca (če nas ta motijo). Omako vlijemo v posodico in zavremo skupaj
z začimbami. Preden omako zgostimo z riževo moko (ali gustinom) odstranimo
klinčke. Mešamo dokler se ne zgosti in še toplo (ali pa pač hladno) prelijemo
čez košček peciva.
Pa sladek tek ;) več pa lahko spremljaš tudi na FB :) klik na -> Katja in mali sladkosned
Ni komentarjev:
Objava komentarja