Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

petek, 12. maj 2017

Enostavni dvobarvni keksi


Moj otrok bo izgovoril besedo PIŠKOT še preden bo znal reči MAMA.
Očitno so vsi mali navihančki navdušeni nad temi dobrotami, čim jih okusijo in ne glede na to kolikokrat imajo kekse v rokah. 

Točno vedo kje jih mami skriva in točno vedo kaj jih čaka, ko jih bodo dobili.

Kupljeni piškoti za dojenčke. Ja. Jih uporabljam. A v mejah normale. Eno škatlo imamo kar za dolgo časa.
Rada pa spečem tudi domače. Tako točno vem katere sestavine sem uporabila. Izberem bolj primerne malčkovemu razvoju in dodam veliko manj sladkorja pa še ta je izbran pazljivo.

Recept za te piškotke je res simpl. Ne rabite pa niti delati dvobarvnih. To je bilo zgolj za afnanje ;) tako, da mirne duše izpustite kakav in oblikujete enostavne kekse za malčke.

Po sestavinah je ta recept primeren za malčke po 9 mesecu. Sestavine pa lahko prilagajate - zamenjate vrsto moke, sladilo...Le razmerja se držite ;)


Masa zadostuje za 25 piškotkov

Potrebujemo:
50 g masla
1 jajce
30 g agavinega sirupa (ali medu ali javorjevega sirupa ali rjav nerafiniran sladkor iz ekološke predelave)
Pol žličke limonine lupinice
160 g pirine moke
Žličko vinskega kamna (ali pecilnega praška)
1 žlička pravega kakava (lahko izpustite)

Postopek:


Maslo malce zmehčamo in mu dodamo limonino lupinico, jajce in agavin sirup. Dodamo še moko presejano s pecilnim praškom in sestavine dobro zgnetemo v maso, ki se ne sme prijemati na roke. Če je torej preredka dodajte še malo moke. Lepo zgneteno testo razdelimo na dva dela in enemu delu dodamo kakav. Ta korak ni nujen, jaz sem kakav uporabila za dvobarvnost piškotkov. Oba dela testa nato enakomerno razvaljamo (debelina približno pol centimerta) in položimo temnejšega na svetlejšega in ju skupaj zvijemo v rolo, ki jo razrežemo na malo manj kot centimetrska kolesca. Ta kolesca malce sploščimo, jih položimo na peki papir in pečemo na 160 stopinjah približno 15 minut.
Pa veselo sladkanje ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar