ponedeljek, 22. maj 2017

Jabolčna žita


Veliko ljudi za vmesni obrok, torej za malico, rado poseže po kakšni žitni ploščici ali pa ugrizne v najljubše sadje.
Tega se rada poslužim tudi sama, čeprav moram priznat, da mi zadnje čase sadje nekako ne gre tako zelo v slast kot včasih.
Po porodu se je moj okus in način prehranjevanja precej spremenil…Spremenil predvsem v smislu, da jem hrano, ki je pred in med nosečnostjo nisem in ne jem tistega kar sem prej pospravila na tone. 

Razen čokolada, ta ima večne privilegije, kjerkoli in kadarkoli.

No, ker moj tamal še nima dovolj zob, da bi mu uspelo zmazati žitno ploščico sem se odločila, da mu pripravim žita na malce drugačen način.

In tako je nastalo tole…


Potrebujemo (za 4 manjše lončke):

Kavno skodelico mešanih žit (ječmen, pira, riž, ajda)
Pest koruznih kosmičev
2 sladki jabolki
Pol žličke cimeta
Pol skodelice drobno nasekljanih rozin
1 žlica rjavega nerafiniranega sladkorja (lahko izpustimo)
Maslo

Postopek:

V vodi skuhamo žita (razmerje 1:2). Ko so kuhana jim dodamo koruzne kosmiče.
V ponvi na maslu (manjši košček, cca 15g) podušimo naribana jabolka, rozine, sladkor (lahko tudi izpustimo) in cimet. Ko jabolka lepo zadišijo jih vmešamo v žita, dobro premešamo in nadevamo v izbrane posodice. Ko je jed ohlajena jo lahko tudi "prekucnete" iz skodelice in nastane luštna "tortica".

Lahko pa jedi dodate eno jajce in žlico ali dve moke. Maso nadevate v pomaščen pekač in ga postavite v pečico za 20 minut.

Pa sladek tek ;)




Več receptov in misli pa lahko spremljaš tudi na Facebooku.
Vesela bom tvojega obiska :) --> Mali sladkosned

Ni komentarjev:

Objavite komentar