Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

sreda, 3. maj 2017

Mami, samozavest in dojenček. Ima eno sploh kaj z drugim?


Danes sem se lotila teme, katere sem se kar nekaj časa otepala z vsemi štirimi. Izogibala sem se jo iz preprostega razloga: do nje čutim strahospoštovanje. Samozavesti kot materialu za pisanje se namreč približujem počasi, previdno in z zdravo pametjo, zato, ker je tako zelo vplivna, tako opevana ter zaželena.  
Saj veste, če je nimaš in si jo preveč želiš – zaradi pomanjkanja nje trpiš. Če jo imaš viška je pa to lahko pogubno in zaznamujoče, saj hitro izpadeš popolnoma aroganten in narcisoiden. Najti pravo ravnotežje, no to pa je umetnost. In ljudje, ki to zmorejo veljajo za najbolj prijetne , uspešne in zaželene. Vsaj z mojega vidika je temu tako. 

Samozavest. Kako bi jo opisala?

Verjetno je res to tisti del človeka, ki ga definira, ki ga (lahko) spremeni, ki ga položi na poden in, ki mu omogoči, da zasije v vsej svoji veličini. Brez samozavesti si ne upamo tvegati in raziskati širša obzorja, ki nas tako privlačijo.

Moram reči, da se dolgo nisem počutila dovolj primerno za to, da napišem nekaj na to temo. Zakaj? No poglejmo…V osnovni šoli sem imela s samozavestjo precej težav, ki so mi vztrajno sledile  v srednjo šolo. Nekako se v obdobju, ko iščeš samega sebe in ti ob tem življenje greni par najstnikov, katerim predstavlja edino in očitno največje veselje to, da drugim, šibkejšim od sebe, otežujejo življenje, mlad človek pri tem težko postavi zase. Roko na srce, v najstniškem obdobju nam je v večini pomembno le to kaj si drugi mislijo o nas. Če te terorizirajo in si te privoščijo dan za dnem težko prikličeš samozavest iz tistega skritega kotička duše. Prmejduš pa tako brskaš za njo. Na žalost se samozavest ne odzove na klic takrat, ko jo najbolj potrebuješ. Ampak veste kaj… Ko dozoriš, ko dojameš (oziroma si po svoje predstavljaš) kako svet deluje in ga enostavno sprejmeš takšnega kot je in, ko vidiš sebe kot najboljšega prijatelja sebi, takrat se marsikaj spremeni in vsekakor se ti delček samozavesti prikrade v tvoj vsakdan. Danes vem kaj imajo in čutijo tisti, ki te tunkajo, ki največ opravljajo, ki so naduti in radi kritizirajo. Tisti, ki stalno iščejo izgovore, so nevoščljivi ali delajo stvari le zato, da jih drugi sprejmejo. No takšni ljudje imajo zelo nizko samopodobo in majhno samozavest. Čutijo pomanjkanje notranje izpolnitve in zato frustrirajo druge.  Simpl.

Dolgo časa sem potrebovala, da sem odkrila, da se da z močno voljo in pripravljenostjo marsikaj spremeniti. V bistvu je res vse odvisno samo od nas in od tega kako dojemamo okolico. Bolj kot se želimo stopiti z njo slabše je za naš neponovljivi jaz. No povejte po pravici.  Koliko nas je, ki smo neštetokrat rekli: »Joj, da bi bila takšna kot je ona«, »če bi imela toliko denarja, bi bilo vse drugače«, »če bi, bi…«. Slavni ČE…

V resnici ne bi bile stvari čisto nič drugačne, kar se tiče našega dojemanja, če bi ta »ČE« postal »JE«. Materialne stvari res lahko marsikaj spremenijo, a ne vplivajo prav dosti na naš notranji glasek. Kvečjemu ga, po mojih izkušnjah, pokvarijo. Če imamo o sebi slabo samopodobo bo ta prej ali slej zopet udarila na plano, ko se bodo stvari umirile. Človek, ki nima razčiščenih stvari s samim seboj bo težko sklenil spravo z doživljanjem samega sebe.

Zato je tako zelo pomembno, da (s)poznamo samega sebe in premislimo kaj si zares želimo, kaj nas osrečuje, kaj radi počnemo in na podlagi tega naredimo seznam talentov in področij na katerih blestimo in tudi tistih, ki nam ne gredo najbolje od rok in se na podlagi ugotovljenega priznamo.
Sprejeti se moramo točno takšnega kot smo. Iz tega sledi, da nas sprejmejo tudi drugi ljudje, saj navzven izražamo posebno energijo, ki se ji reče –imeti sebe rad. Ko imaš rad sebe imaš lahko tudi druge.

Ko se sprejmeš znaš ločiti konstruktivno kritiko od neutemeljenih obtožb. Znaš se ravnati v družbi. Sprejeti napake. Sprejemaš svet tak kot je, si bolj odprt, nisi negotov.

Veš kako zadovoljiti svoje potrebe in delaš v tej smeri.

Znaš reči NE.

Se znaš odločati zase in ne slediš drugim. Ne kopiraš drugih. To je najpomembnejše. Bodi unikat!

Živiš v realnem in ne domišljijskem svetu.

Pomeni, da znaš misliti s svojo glavo, tega ne opravičuješ pred drugimi, sprejmeš kritiko in dejstvo, da tudi ti narediš kdaj napako in se zavedaš, da s tem ni nič narobe.

Veš…Samozavest ima osnovo le v tvojem lastnem jazu. Torej tiči v tvoji notranjosti in v rokah drži napis na katerem piše, da zmoreš vse kar si zastaviš. Včasih rata, drugič ne. In s slednjim ni nič narobe. Samozavest temelji na tem kdo si in ne toliko na tem kaj si dosegel. Pomeni, da si zvest sam sebi in, da vase zaupaš.

ZATO naj te vodi skozi življenje cilj, da si:

Probleme zastaviš kot izzive. Ne glej nanje kot na ovire ampak kot na priložnosti, ki ti omogočajo, da rasteš in se učiš.

Govori o sebi dobro in se vzpodbujaj. Pozitivno mišljenje pa to, saj veš ;)

Ne omahuj in ne prepuščaj se mnenju okolice. Sploh npr. ob zavrnitvi ne misli, da si slab ali, da je kaj narobe s teboj. Stvari se pač ne morejo vedno izteči tako kot si zaželimo. To je lekcija, ki ti jo življenje nalaga z razlogom.

Ukrepaj. Naredi. Spremeni. Ne čakaj (razen, če je nujno potrebno za izpolnitev cilja). Sicer je tako…Če samo čakamo nam to ubija samozavest prav tako pa nas ubija tudi strah. Stvar je tudi takšna, da večje kot so sanje večji je strah. Zato izkoristimo ta strah v svoj prid. Ko naredimo nekaj česar se bojimo ali nekaj kar smo pustili nedokončano lahko to zagotovo pripomore k občutku samozavesti.

Odkrij tudi to kaj te zavira in zakaj se postavljaš tja kamor ne sodiš – v ozadje. Tam nimaš kaj iskati saj si glavni akter svojega življenja ravno TI. Zato bodi najsvetlejša zvezda na odru svojega življenja in zablesti, da se bo iskrilo vse počez.  Prmejduš, da se mora iskriti!

Verjemi, da bo življenje teklo v pravo smer in bodi prepričan, da si tukaj na tej točki kot si, z razlogom.

Pa veš kako še lahko prelisičiš samega sebe in hitreje prikličeš samozavest, da zasede svoj prestol? Uredi se. Počuti se dobro v svoji koži – to se vidi navzven. A veš tisto, ko obuješ krasne salonarje ali oblečeš tisto obleko za katero veš, da ti paše, pa se kljub temu ne upaš z njo pokazati v javnosti? No, obuj jih, obleci jo. Pocrkljaj se z novimi hlačami, z novo šminko, z novo frizuro oz. s tistim kar te pač veseli. In potem se, ko se boš počutil slabo, spomni kako si se počutil v »novi« koži. Opri se na te občutke, ko si se počutil močnega in samozavestnega.

In pri tem sledi svojemu stilu. Ne kopiraj sosedinega izgleda. Bodi sam svoj in se pri tem ne primerjaj z drugimi.

Pa še to…

Pohvali sebe in druge. Ko daš komu pohvalo se bo tudi v tebi nezavedno gradilo pozitivno mnenje o sebi.

Ne skrivaj se ampak se izpostavi. Ko ti v zadnji klopi noro bije srce in ne upaš povedati svojega mnenja…Pojdi prek sebe in povej. Povej jasno in glasno in se tega ne sramuj.

In veš kaj…Tisti, ki zaupa vase, se spoštuje, ni sebičen, želi drugim dobro, je skromen…Tisti je samozavesten. In sicer zato, ker ve, da se mu ni potrebno dokazovati pred drugimi in delati na druge vtis. Zato reci zbogom svojim dvomom, posveti se sebi, naredi nekaj zase in ponosno zakorakaj v svet v vsej svoji veličini.

In evo me, na koncu popisanega lista papirja. Tako prepričana sem bila, da ne zmorem. Da nisem dovolj dobra za kakšno stvar, da česa ne zmorem, da je pač življenje odločilo kdo je za kaj dober. Prepričana, da ne morem napisati nič na temo samozavesti. Ja dolgo je trajalo…In kaj me je najbolj spremenilo? Martin. Od njegovega rojstva naprej na stvari gledam drugače.

Vsem malenkostim, ki so me prej nervirale, se danes smejim.
Kar mi je prej jemalo energijo in mi vzbujalo strah danes opravim z levo roko.
Če mi gre kdo na živce mu to povem (oziroma obrazložim zakaj se mi zdi njegovo dejanje absurdno).
Če se ne počutim v redu, tega ne skrivam.
Pokažem svoja čustva in povem svoje mnenje.
Vem, da sem v redu oseba in mnenja drugih me v nasprotno ne prepričajo.

Mali moj, hvala ti, da si mi razjasnil sliko, mi pokazal kaj je v življenju res pomembno in me naredil takšno kot sem si vedno želela biti – zadovoljna s tem kar imam in s tem kar sem.
Mami te ima najraje na svetu <3
Ni komentarjev:

Objavite komentar