Tale tortica je res požela uspeh in dobi medaljo za, do sedaj eno najbolj okusnih, ki so nastale izpod mojih rok. Bila je prava harmonija
okusov in tekstur in čeprav sem pri svojih stvaritvah zelo kritična tokrat
nimam pripomb.
Obožujem slastne tortice in se jim težko uprem. Sem pa
tudi zelo precizna pri izbiri in dostikrat izbirčna. Kup biskvita in maslena
krema ni zame saj prisegam na polne okuse, sočnost in pravilno izbiro sestavin.
Tortica o kateri je govora je nastala za taščin rojstni dan.
Za taščo vedno najboljše, saj veste. In glede na to, da je zaprla veliko ust jo
bom najbrž naredila še kdaj ;)
Za tortico s premerom 26 cm potrebujemo:
Biskvit:
270 g moke
150 g rjavega nerafiniranega sladkorja
4 jajca
1 pecilni prašek
1 dcl olja (ali masla)
1,5 dcl mleka
Žlico vanilijeve arome
1 paketek bourbonskega vanilijevega sladkorja
Postopek:
Jajca ločimo. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake stepemo
skupaj s sladkorjem, vanilijevo aromo, bourbonskim sladkorjem. Dodamo olje,
mleko in nato počasi še moko skupaj s pecilnim praškom. Na koncu dodamo še sneg
beljakov.
Pečemo 20-30 minut (odvisno
od pečice) na 170 stopinjah. Če je biskvit pečen preverite tako, da vanj špiknete
z nožkom in, če se na nožek prime masa pomeni, da biskvit potrebuje še nekaj
minutk.
Sama sem pečenemu in ohlajenemu biskvitu odrezala zgornji
del (1/3 biskvita) in ga uporabila za vmesno plast.
Krema 1:
200 ml stepene sladke smetane
500g maskarponeja
200g bele čokolade (izbrala sem belo čokolado Schogetten)
1 dcl sladke smetane za topljenje čokolade
2 veliki zelo zvrhani žlici mlečne linolade
Paketek želatine v prahu
paketek kremfixa
Postopek:
Sladko smetano stepemo in ji dodamo maskarpone. Belo čokolado
stopimo v 1 dcl sladke smetane, jo ohladimo in vmešamo v kremo. Dodamo še
linolado in želatino v prahu ter kremfix.
Krema 2:
200 ml stepene sladke smetane
500g maskarponeja
400g svežih jagod
Sladkor po okusu (jaz sem dodala 4 žlice sladkorja v prahu)
2 paketka kremfixa in 1 paketek želatine
Postopek:
Sladko smetano stepemo in jo zmešamo skupaj z maskarponejem.
Jagode zmiksamo in pire segrejemo ter vanj vmešamo želatino
po navodilih z embalaže. Jagodni pire ohladimo in ga vmiksamo v kremo. Dodamo še
sladkor in kremfixa.
Preliv:
Ganache iz bele čokolade pripravimo tako:
200 g bele čokolade (izbrala sem belo čokolado mousse Moser
Roth iz Hoferja in jo zelo priporočam, ker je res super okusa)
100 ml sladke smetane
Postopek:
Čokolado počasi topimo v sladki smetani in jo stopljeno
postavimo v hladilnik. Ko se začne lepo gostiti in je ohlajena jo prelijemo prek
torte.
Potrebujemo pa še 150g svežih jagod in mleko ter se lotimo
sestave v okroglem pekaču za torte znotraj ovitem z acetatno folijo:
Večji del biskvita polijemo s 15 žlicami mleka.
Sledi krema iz bele čokolade.
Na kremo položimo tanek odrezan vrh biskvita katerega po celem obložimo z narezanimi svežimi jagodami.
Sledi jagodna krema.
Po vrhu za piko na i pa še ganache iz bele čokolade.
Moram pa opozoriti na eno stvar. Tortica pride res zelo visoka zato priporočam uporabo acetatne folije, ki zgodnjo jagodno kremo drži v linijo. Lahko pa seveda brez problema količino krem razpolovite in dobite nižjo a zato nič manj okusno torto.
Mmmmm, njama :) pa veselo sladkanje ;)
Ni komentarjev:
Objavite komentar