Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

sreda, 7. junij 2017

Skutni cmočki s češnjevo omako


Dve muhi na en mah? Absolutno!

Mame veste, da v večini (beri vedno) res nimamo na voljo enormnih količin časa, ki bi ga brezsramno podarile naši kuhinji, loncem in raznoraznim pripravam okrog hrane. Je tako?

Zato sem danes, vsa zasekirana, ker imamo v hladilniku zopet opustošenje tuhtala kaj naj pripravim. Že zajtrk je bil izziv, da o kosilu in malici sploh ne govorim. No, pa se je izšlo in to brez, da bi tekala s tamalim po trgovinah (ker ima danes spet neverjetno slab dan).

Iz skute, ki sem jo morala porabiti sem pripravila skutne cmoke in jih ponucala tako za kosilo – za prilogo piščancu v omaki, kot za malico. In hvala bogu smo bili kljub praznemu hladilniku vsi siti in zadovoljni.

Za približno 20 cmokov (če ne še več – nisem štela) v velikosti cca 4x4 cm (seveda je odvisno tudi kako velike si želimo) – če delamo manjše jih bo prišlo dosti več in jih lahko v tem primeru zamrznemo in si za naslednjič prihranimo delo,

potrebujemo:

100g masla – sobna temperatura
3 jajca
500g skute
300g moke

Postopek:

Maslo stepemo skupaj z jajci. Dodamo skuto in moko. Če je masa preveč pacasta dodajamo moko. Ne sme pa priti preveč trda, saj bodo posledično tudi cmoki trdi.
Priporočam, da na začetku uporabite 250g moke in postavite testo v hladilnik, da se malo »ohladi« in postane bolj kompaktna. 
Bistveno je, da lahko oblikujete cmočke. Z žlico zajemate maso, pomokate roke in oblikujete kepice.

Cmoke kuhate 15 minut v slanem kropu. Ko so kuhani jih ohladite in postrežete z omako iz češenj – poljubno količino razkoščičenih češenj zmiksate. Jaz sem dodala še sočno breskev in rezultat je bil zadovoljen tamal :)

Namig: če vam je omaka prekisla (odvisno od sladkosti sadja) dodajte banano ali žlico izbranega sladkorja ali sladila.

Pa sladek tek :)


Namig: po 9 mesecu starosti

Ni komentarjev:

Objavite komentar