Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

ponedeljek, 10. julij 2017

Kokosove kuglice


Kokos se mi je zadnje čase kar priljubil. Čeprav pred nosečnostjo nisva bila prijatelja sva se med nosečnostjo pogosto družila na kavču. Kokos v obliki takšnih in drugačnih sladic je pridno ždel v posodi jaz pa med blazinami. In tako sva preživela čudovito obdobje, mirno, sproščeno največkrat ob gledanju filmov. 

Danes temu ni več tako. 
O udobju na kavču ni več ne duha ne sluha. s kokosom se druživa samo še na hitro, ko mali ne gleda, ko si zabašem v usta okusno kroglico in se z mislimi vrnem v manj tepirane čase.

Ker mi to izmikanje in skrivanje ni bilo več blizu sem se odločila, da pripravim kroglice, ki jih bom brez slabe vesti ponudila tudi tamalmu. No, če povem po pravici prvotno v planu niso bile kroglice ampak rahel in puhast biskvitek, ki se je zaradi kokosove moke (prav moke in ne kokos, kot ga sicer uporabljamo) izcimil malce drugače.
Kokosova moka se ne obnaša tako kot na primer navadna moka. Da bi dobila bolj puhast biskvit bi morala količino jajc dvigniti vsaj še za dva, a sem bila z rezultatom, ki je spontano nastal, vseeno prav zadovoljna :)

Ko je bilo pecivo (ala biskvit, ki to ni) pečeno se je zelo drobilo. Ker takšnega nisem mogla postreči, ker bi ga imela po celem stanovanju, sem iskala alternativo. A naj vse skupaj vržem stran ali posledico zapakiram kako drugače. Izbrala sem to ta drugo. 

In kaj je nastalo? ..... 
Nekaj brez glutena, brez predelanega sladkorja in lahko tudi brez laktoze (če maskarpone zamenjate z žlico ali dvema kokosovega olja)


Sestavine:

2 jajci
200 ml kokosovega mleka
150 g kokosove moke (kokosova moka ni drobno mleti kokos)
5 žlic agavinega sirupa
Žlica kokosovega olja
Semena polovice stroka vanilije

3 žlice maskarponeja
Kokos

Postopek:

Jajci ločimo. Rumenjaka stepemo in mu dodamo agavin sirup, semena vanilije in kokosovo mleko. Počasi vmešamo še kokosovo moko in trd sneg beljakov.
Masa je podobna tisti za pite le, da je malce bolj rahla. Na dotik je drobljiva in trdna.
V manjši (20x20 cm) pekač položimo list peki papirja, robove pekača namastimo s kokosovim oljem in ga obložimo s testom ter na več mestih prešpikamo.
Pečemo 20 minut na 160 stopinjah.

Ko je kokosovo pecivo pečeno ga ohladimo in nadrobimo. Dodamo mu maskarpone in dobro premešamo z rokami in oblikujemo poljubno velike kroglice, ki jih povaljamo v kokosu. V sredino lahko zapičimo mandelj (ampak ga ne, če imamo majhne otroke).


Kroglice lahko pomakamo v domačo jagodno marmelado ali v čokolado - za nas ta velike :)

Pa sladek tek ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar