Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

četrtek, 24. avgust 2017

Lino bons tortica


Dva meseca sem ga poslušala kako bo star. Kako mu bodo začeli rasti sivi lasje (poleg starosti ga sekiram še jaz tako, da mu to zagotovo ne bo ušlo, je rekel). Dva meseca je tečnaril, da ga že bolijo kosti in skoraj, da ne pripravljal načrt kaj bo počel v penziji.
In potem naj bi bile ženske tiste, ki vseskozi jamramo in se pritožujemo zaradi vsakega dodatnega leta?

No, kakorkoli, Rokovo 30 letnico sem po eni strani prav komaj čakala. Spet bomo malce praznovali, mali bo imel veliko družbe, imela bom razlog za probavanje novih receptov...Čeprav sem vedela, da bo tudi precej naporno sem se veselila.

Tri praznovanja, kolikor si jih je zadal, pomenijo tudi trikratno pripravo hrane, pospravljanje, ki preseže vse meje, zraven pa hendlat še malega, ki zna biti včasih hudo naporen, zlasti če mu postane dolgčas in utrujenost, ki se ji konec dneva ne da izogniti. A vse ima svoj čar. Družba, nasmejani obrazi, klepet pozno v noč, opazovanje otroka kako se igra z drugimi otroci, okušanje hrane...

Praznovanja, ko imaš majhnega otroka zagotovo niso podobna tistim, ko si še brez otrok. A so lahko kljub temu zelo zabavna in po svoje še boljša, čeprav moraš imeti ves čas nekoga na očeh in v mislih.

No, tudi z otrokom se da postoriti res veliko. V prejšnjem tednu mi je tako ratalo speči 4 različne torte. In ves čas mi je tamal stal ob strani in mi pomagal :)

Ker so tortice požele res veliko lepih besed in dobile pohvale tudi od zelo strogih gurmanov se spodobi, da kak recept tudi podelim :)

Daleč najboljša je bila Lino bons tortica.
Puhasto čokoladna  je bila kraljica, ki je nadvladala višnjevo-vanilijevo tortico, pa tortico beli Kinder Bueno ter skutno-breskovo z grškim jogurtom.

Naredila sem jo takole...

Biskvit:

140 g moke
polovica pecilnega praška
1 vanilijev sladkor
110 g sladkorja
3 jajca
pol dcl mleka
pol dcl olja
1 žlica grenkega kakava

Jajca ločimo. Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem in jim dodamo mleko, vanilijev sladkor, kakav in olje. Masi počasi dodamo moko skupaj s pecilnim praškom. Nazadnje vmešamo še trd sneg iz beljakov.
Pečemo na 170 stopinjah približno 20-30 minut. Če je biskvit pečen preverimo tako, da vanj zapičimo zobotrebec ali manjši nožek. Če na njem ostane masa od biskvita pomeni, da ta potrebuje še nekaj časa v pečici. Sicer pa je dobro, da med peko biskvita, pečice ne odpiramo pogosto, saj s tem povzročimo, da biskvit "pade dol".
Ko je biskvit pečen ga ohladimo. Za tortico potrebujemo le eno plast biskvita zato ga ni potrebno rezati.

Biskvit polijemo z nekaj žlicami mleka (cca 10). In namažemo s prvo kremo iz:

2x mascarpone (2x 250g)
1 stepena sladka smetana (250ml)
2 vrečki Kinder Choco Bons bonbončkov
2x Kremfix
+še pol dcl sladke smetane

V pol dcl sladke smetane stopimo čokoladne bonbončke in jih kot ohlajeno stopljeno čokolado vmešamo v maskarpone. Dodamo še stepeno sladko smetano in Kremfixa. Kremo postavimo v hladilnik in se lotimo priprave druge kreme za katero potrebujemo:

3x sladke smetane (3x 250 ml)
4 žlice mlečne Linolade
3 Kremfixe

Sladko smetano stepemo in ji dodamo Linolado in Kremfixe. Postavimo v hladilnik za 20 minut.

Vmes pripravimo še preliv, ki pa je sestavljen iz:

2x 70% čokoladi (2x 100g)
pol dcl sladke smetane
1 mascarpone (250 g)

Čokolado stopimo v sladki smetani in jo ohladimo ter zmešamo skupaj z maskarponejem.

Sestav:

Biskvit
Choco Bons krema
Linolada krema
krema iz 70% čokolade
posip iz drobcev temne čokolade in lešnikov krokant.

Sestavljeno torto pustimo v tortnem modelu,ki ga postavimo v hladilnik, vsaj za nekaj ur, najbolje pa cez noc.

Pa sladek tek ;)

Pridruži se Malemu sladkosnedu na Facebooku ali na Instagramu

Ni komentarjev:

Objavite komentar