četrtek, 21. september 2017

Cvetačna torta

Njami!


No, mesece nazaj zagotovo ne bi rekla njami... Cvetača je bila namreč eno in edino živilo, ki ga med nosečnostjo nisem prenesla, čeprav jo imam zelo rada. Nisem je prenesla v smislu, da mi je postalo zelo slabo in sem pod hitrim postopkom šibala izpraznit vsebino želodca. Še danes se živo spomnim kako sem se lotila priprave cvetačne juhe, ki je na koncu žalostno končala, saj nisem prenesla niti pogleda na lonec v katerem je kraljevala kaj šele na vsebino.

No, danes je od tega že kar nekaj časa in ljubezen do cvetače se je vrnila. Še dobro, ker ima zelo malo kalorij in je bogata z vitaminom K, ki je pomemben pri strjevanju krvi. Je pa tudi lahko prebavljiva in je zato super primerna za vse, ki imajo težavo s prebavo.

Spodnji recept je nastal čisto spontano in niti približno ne načrtovano. Na vsak način sem želela porabiti koruzo, ker je tamal nor na njo in imela v planu skuhati juho. Ko sem gledala recepte pa mi nekako nič ni preveč dišalo zato sem si rekla: dej ne kompliciri, pust to župo pa nared neki nasitnega.

Po pregledu hladilnika sem se spravila speči torto. Tako zdravo in slastno. Primerno za kosilo. In večerjo :)

Sestavine (za tortni pekač premera 26 cm):

1 velika glava cvetače
1 kisla smetana
pol dcl sladke smetane
2 jajci
majhna konzerva koruze
2 paradižnika
Par rezin kuhanega pršuta (lahko tudi šunka ali piščančja prsa. Ali pa nič od tega.)
100 g naribanega sira
mocarela
1 strok česna ali česen v prahu
sol
poper

Postopek:

Cvetačo operemo in naribamo ter jo stresemo v posodo, ki je primerna za mikrovalovko, tam jo nato vrtimo 5 minut. Nič hudega, če po izhodu iz mikrovalovne pečice ni čisto mehka, saj se bo med peko zmehčala.
Če mikrovalovke nimate lahko cvetačo tudi skuhate in pretlačite ali kuhate na sopari. A le toliko, da postane malce mehka.
Cvetačo iz mikrovalovke zalijemo z mešanico iz jajc, kisle smetane, sladke smetane, soli, popra in česna. Če se želite izognit jajcem lahko naredite tudi klasičen bešamel.

Pekač za torto namastimo z maslom in vanj stresemo polovico cvetačne mase. Po vrhu posujemo koruzo, na koruzo položimo na kolobarje narezan paradižnik, nato sledi kuhan pršut na koncu pa sledi še ostala polovica cvetačne zmesi. Zelenjavo in salamo lahko izbirate po želji.

Pekač postavimo v pečico segreto na 170 stopinj (uporabljam ventilacijski program) za 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice in jed posujemo z naribanim sirom in po želji še z mocarelo. Ponovno postavimo v pečico za 10 minut.

To je to.

Pa dober tek :)

Kje se nahaja mali sladkosned? Povsod po malo, med drugim pa tudi na Facebooku :)



Ni komentarjev:

Objavite komentar