petek, 29. september 2017

Kaj pripraviti iz gobic?



Letošnja sezona gob je nora, ali se samo meni tako zdi? Čeprav se nisem niti enkrat samkrat lotila podviga gobarjenja sem imela, po zaslugi očeta, veš čas poln hladilnik slastnih jurčkov.

Tudi mali je bil nad gobicami navdušen, sploh se mu je zdelo izredno fino kako gobo potlačit, vrzit po tleh in pohodit :S Pa smo rešiti tudi to in ga naučili spoštovanja do darov narave.

Ko pripravljam gobice nerada kompliciram, saj se mi zdi, da najbolje izpadejo, če jim dodaš malo začimb ampak to tiste prave.

In kaj imamo najraje:



GOBOVA JUHA




Sestavine:

1 velika čebula
2 stroka česna
1 manjši korenček
4 srednji veliki jurčki
2 srednje velika krompirja
vejica svežega peteršilja
lovorjev list
sol, poper, timijan, rožmarin
3 žlice paradižnikove mezge
žlica kisle smetane
žlica sladke smetane

Postopek:

Čebulo nasekljamo in jo prepražimo na olju. Dodamo nasekljan česen, narezane gobe, na majhne kocke narezano korenje in polovico nasekljanega peteršilja. Dobro premešamo, pražimo kakšno minuto nato jed začinimo s soljo, poprom, timijanom in rožmarinom in zalijemo z litrom vode. Če se nam zdi pregosto dolijemo vodo. Ko juha zavre vanjo vmešamo paradižnikovo mezgo in na kocke narezan krompir ter lovorjev list. Kuhamo 20 minut. Proti koncu dodamo v jed še kislo smetano in sladko smetano ter preostanek sesekljanega peteršilja.


KREMNA GOBOVA JUHA




Sestavine:

3 srednji veliki krompirji
1 čebula
4 srednje veliki jurčki
2 stroka česna
peteršilj, sol, poper, lovorjev list, majaron, timijan
košček limone
1 dcl mrzle vode + žlica moke
sladka smetana

Postopek:

Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga damo kuhat v slano vodo. Vode nalijemo toliko, da je prekrit ves krompir. Ko je kuhan ga pretlačimo.

Na ponvi prepražimo sesekljano čebulo, jo posolimo, da ne razpade in dodamo gobe ter pražimo. Dodamo še nasekljan peteršilj in stisnjen česen. Premešamo in dodamo zmečkanemu krompirju.
Dolijemo manj kot liter vode in dodamo lovorjev list, ščep majarona, malce timijana in košček limone. Juho zavremo.

Posebaj v vodi razmešamo žlico moke in jo dodamo juhi, da se zgosti. Jed še enkrat prevremo in ji primešamo sladko smetano.


JURČKI NA ŽARU





Sestavine:

5 srednje velikih jurčkov
4 stroki česna
za žlico nasekljanega svežega peteršilja
5 žlic olivnega olja
sol
tanke rezine edamca

Postopek:

Jurčke očistimo in jih po dolgem narežemo na malce bolj debele rezine (4 milimetre?).
Česen stremo in ga zmešamo skupaj s ščepom soli, sesekljanim peteršiljem in olivnim oljem. S to omako premažemo jurčke po eni strani in jih popečemo na rebrasti ponvi. Vsako stran jurčka po minuto. Ko popečemo eno stran, jurčka obrnemo in na pečen del položimo rezino sira. Posodo pokrijemo s pokrovko, da se sir lepo raztopi.


RIŽOTA Z JURČKI





Sestavine:

3 srednje veliki jurčki
1 čebula
2 stroka česna
2 žlici paradižnikove mezge
skodelica za čaj riža
2 Zdenka sirčka
sol, poper, peteršilj

Postopek:

Sesekljamo čebulo in česen in ju prepražimo na olju. Dodamo narezane gobe, nasekljan peteršilj, sol in poper. Pražimo 5 minut in vmes ves čas mešamo. Nato dodamo opran riž in vse skupaj zalijemo z vodo (dve skodelici za čaj). Ko je riž kuhan, po navadi potrebuje 20 minut, mu vmešamo dva topljena sirčka. Po želji lahko dodamo tudi sladko smetano.



SIROVI RAVIOLI Z GOBOVO OMAKO





Sestavine:

3 stroki česna
peteršilj
3 srednje veliki jurčki
2 dcl sladke smetane
sol, poper
sirovi ravioli

Postopek:

Na olivnem olju na hitro popražimo nasekljan česen in mu dodamo narezane gobice. Posolimo in popopramo ter posujemo z nasekljanim peteršiljem. Prelijemo s sladko smetano in jed pripravimo do vretja. Omako lahko zgostimo s sirom.
Skuhamo raviole polnjene s sirom in jih prelijemo z omako.


Prečekiraj še kaj se dogaja na Facebooku Malega sladkosneda :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar