petek, 01. september 2017

Tiramisu mafini


Obožujem vonj kave. Res ga. Dišeč, močen, privlačen, skrivnosten... Cel dan bi lahko tiščala nos v lonček v katerem shranjujemo ta zmlet črn biser.

Nisem pa kofetarica. Kavo pijem res redko. Pa še takrat me obtožijo, da pravzaprav zaradi količine mleka in sladkorja, ki ji ga dodam, to ni več kava.

Kakorkoli. Čeprav mnogim ni jasno kako gre to dvoje z roko v roki, gre.

Ne dolgo nazaj pa sem si privoščila skodelico kave v malce drugačni obliki. Pretopila sem jo v tiramisu mafine. Slastne, puhaste in dišeče. Mmmmmm.


Sestavine za 12 mafinov:

220 g moke
pol pecilnega praška
pol žličke sode bikarbone
200 g kisle smetane
100 g trsnega sladkorja
2 jajci
60 g stopljenega masla
3 žlice mleka
žlička vanilijeve arome

kava Illy issimo cappuccino (cca 120 ml)

Krema za tiramisu (Dolcela)
120 ml sladke smetane (stepene)
1 vanilijev sladkor
aroma mandlja ali vanilije

Posip je grenek kakav


Postopek:

Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono premešamo in jih počasi dodajamo v zmes kisle smetane, sladkorja, masla, jajc, mleka in vanilijeve arome.
Maso dobro premešamo in jo vlivamo v papirnate modelčke za mafine, do polovice vsakega modelčka.
Pečemo na 170 stopinjah (ventilacijski program) približno 20-25 minut.

Ko se mafini pečejo pripravimo kremo. Kremo za tiramisu zmiksamo z mlekom (ravnamo se po navodilih na embalaži)  in kremi dodamo še stepeno sladko smetano, vanilijev sladkor in mandljevo ali vanilijevo aromo. Kremo postavimo v hladilnik.

Ko so mafini pečeni jih ohladimo in odstranimo papirne modelcke. Ohlajenim, z manjšim nožem, na sredini zarežemo krogec velik približno 1,5-2 cm in jih izdolbemo (ne smemo pa iti preveč globoko). Zgodnji del odrezanega krogca prihranimo za kapico. Ko preluknjamo vse mafine jih prepojimo s kavo (dve žlici na vsak mafin, lahko tudi več a pazljivo, da se ne sesedejo zaradi preveč tekočine) in napolnimo s kremo ter pokrijemo z odrezanim delom biskvita, ki služi kot kapica.
Preostalo kremo nabrizgamo na mafine, ki dobijo videz cupcaksov in jih posujemo z grenkom kakavom.

Pa dober tek :)
Poglej še kaj dela Mali sladkosned na Facebooku ;)




Ni komentarjev:

Objavite komentar