"Najboljše in najlepše stvari na svetu ne moremo videti ali se jih dotakniti. Lahko pa jih začutimo, začutimo z vsem srcem."
sreda, 04. oktober 2017
Jesenska brezglutenska tortica
Zakaj jesenska tortica? Ker se jo vedno lotim pripraviti v jeseni. Okus jabolk in cimeta v kombinaciji z vanilijo je tisti, ki mi pričara okus jeseni, ki je res prečudovit letni čas. Jesen je kot druga pomlad, saj je tako kot bi se listje spremenilo v pisano cvetje. Čudovito.
Brezglutenska zato, ker je sestavljena iz piškotov, ki ne vsebujejo glutena. Te lahko brez problema zamenjamo z navadnimi keksi (npr Albert ali Plazma). V kolikor ste občutljivi na gluten pa vam, ob pripravi te enostavne tortice, priporočam še branje tega članka: Veš kaj ješ: preobčutljivost na gluten
Ta tortica je pripravljena izredno hitro in brez peke. Juhu :)
In kaj potrebujemo:
Sestavine:
360 g piškotov brez glutena
cca. 1,5 - 2 dcl mleka (ali jabolčnega soka)
pol litra mleka
1 in pol vrečke vanilijevega pudinga
6 žlic agavinega sirupa (ali 4 žlice nerafiniranega trsnega sladkorja)
5 sladkih jabolk
sok ene limone
pol žličke cimeta
košček masla
200 ml sladke smetane
kakav za posip
Postopek:
Zopet sem izbrala okrogel pekač za torte s premerom 26 cm. Obvezno moram nabavit manjši kvadraten pekač :P
V pekač naložimo piškote v dveh plasteh in jih polijemo z mlekom ali jabolčnim sokom.
Jabolka olupimo in narežemo na manjše kocke. V ponvi razpustimo maslo in na njem popražimo jabolka. Začinimo jih z limoninim sokom in cimetom. Dodamo lahko tudi žlico sladkorja, če so jabolka bolj kisla in jih podušimo toliko, da se malce zmehčajo. Nato jih posujemo po piškotih.
V mleku skuhamo vanilijev puding. Vrečko in pol pudinga zmešamo s 7 žlicami mleka, ki ga odvzamemo od prvotnega pol litra in dodamo agavin sirup ali sladkor. Ko mleko zavre vanj vmešamo puding in kuhamo 4 minute na zmanjšanem ognju. Ko je puding kuhan in malo ohlajen ga polijemo čez jabolka.
Sladico postavimo v hladilnik in, ko se popolnoma ohladi in utrdi jo premažemo s stepeno sladko smetano in posujemo s kakavom.
Takšno sladico lahko pripravimo tudi v lončku in jo namesto s kakavom prelijemo z ohlajeno karamelo. mmmmm ;)
Da ne zamudiš še kakšnega fajn recepta pa všečkaj stran
Malega sladkosneda :)
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objava komentarja