Presne sladice so vse bolj priljubljene saj so zdrava
alternativa, ko nam pade cukr in se nekako ne želimo prehudo pregrešiti. Prav
tako pa so primerne tudi za vse tiste, ki ne smejo uživati mleka, jajc, glutena ali se
izogibajo sladkorju.
Sama se sicer nikakor ne morem upreti slastnim čokoladnim torticam in vsem ostalim dobrotam, a to strast kontroliram v mejah normale. Dokaj uspešno, hihi.
Malega sladkosneda pa še vedno šparam, ja. Tu in tam že dobi kak grižljaj, a mu nekako ni
preveč všeč niti ne teži k temu, da bi jokal, če določene sladice s tono
sladkorja ne dobi. ŠE ne joka, da se popravim.
Priznam, da pri nas doma nismo striktno usmerjeni v absolutno
zdrav način prehranjevanja. Držimo se tega, da jemo pestro in uravnoteženo. Ničesar
ne izločamo, ničesar ne jemo na silo. Če si zaželimo čokolado jo zmažemo, če se
nam zalušta solata si jo pripravimo. Je pa res, da sem postala bolj stroga kar
se tiče prehrane z uvajanjem goste hrane Martinu. Uvajala sem postopoma in
nisem prehitevala, s tem sem se veliko naučila in ni mi žal, da sem to tako
počela. Zaradi tega smo začeli jesti dosti bolj preudarno, gledano tako ali
drugače.
Če se osredotočim na presne sladice… Nikoli mi niso bile
preveč všeč. Dobro, priznam, da sem jih probala dvakrat in mi okus ni šel v
račun. Bile so nekako zbite in suhe. In drageeee. To ni za nas, sem si rekla.
Potem pa je splet naključij želelo, da se v pripravi
preizkusim tudi sama. Malo je za to kriva tudi Tanja iz 360 studia, ki me je
nekaj časa nazaj hecala z granatnim jabolkom, ki ga do izpred dveh dni sploh še
nisem probala. Pa kaj no, nič nisem zamudila :)
Tanja, zakaj mi nisi povedala še to, da pri pridobivanja sadeža nastane pravi kraj zločina? :P
Zato toplo odsvetujem uporabo belih oblačil pri pripravi tortice.
Tanja, zakaj mi nisi povedala še to, da pri pridobivanja sadeža nastane pravi kraj zločina? :P
Zato toplo odsvetujem uporabo belih oblačil pri pripravi tortice.
Imela sem torej to rdečo, sladko grenak s kislim priokusom
in preveč banan. Zato je nastalo tole à
Sestavine:
Tortno dno:
200 g mletih mandljev
250 g razkoščičenih datljev
2 banani
1 dcl vode
3 zvrhane žlice mletih orehov
Žlička vanilijeve arome
Postopek:
Če imate dober blender oziroma mikser ne potrebujete dodajati
vode. Sicer pa datlje narežemo in jih zmiksamo skupaj z bananama in vodo. Masi
primešamo mlete mandlje in mlete orehe ter vanilijevo aromo.
Maso razporedimo po okroglem pekaču za torto premera 20 cm
in postavimo v hladilnik.
Gostota »testa« je odvisna od velikosti banane. Če se vam zdi to preredko dodajte mlete mandlje ali orehe. Pravilna gostota je sicer takšna, da se maso brez težav oblikuje in se ta ne packa.
Krema:
150 g datljev
1 banana
1 žlica medu
Vse sestavine zmiksamo in kremo premažemo po spodnji plasti
torte.
100 g temne čokolade Manner (ne vsebuje mleka)
2 žlici vode
1 granatno jabolko
Čokolado raztopimo nad paro in ji dodamo dve žlici vroče
vode. Stopljeno čokolado ohladimo in premažemo po torti.
Tortico okrasimo z granatnim jabolkom.
Okus: odličen :) sočno, zdravo, krasno prepletanje okusov. Granatno jabolko pa doda piko na i.
Pa zdravo sladkanje :)
Veselim se tudi tvojega obiska na Facebook strani Mali sladkosned :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar