Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

nedelja, 29. oktober 2017

Presna tortica z granatnim jabolkom


Prava presna granata, bi se temu reklo.

Presne sladice so vse bolj priljubljene saj so zdrava alternativa, ko nam pade cukr in se nekako ne želimo prehudo pregrešiti. Prav tako pa so primerne tudi za vse tiste, ki ne smejo uživati mleka, jajc, glutena ali se izogibajo sladkorju. 

Sama se sicer nikakor ne morem upreti slastnim čokoladnim torticam in vsem ostalim dobrotam, a to strast kontroliram v mejah normale. Dokaj uspešno, hihi.

Malega sladkosneda pa še vedno šparam, ja.  Tu in tam že dobi kak grižljaj, a mu nekako ni preveč všeč niti ne teži k temu, da bi jokal, če določene sladice s tono sladkorja ne dobi. ŠE ne joka, da se popravim.

Priznam, da pri nas doma nismo striktno usmerjeni v absolutno zdrav način prehranjevanja. Držimo se tega, da jemo pestro in uravnoteženo. Ničesar ne izločamo, ničesar ne jemo na silo. Če si zaželimo čokolado jo zmažemo, če se nam zalušta solata si jo pripravimo. Je pa res, da sem postala bolj stroga kar se tiče prehrane z uvajanjem goste hrane Martinu. Uvajala sem postopoma in nisem prehitevala, s tem sem se veliko naučila in ni mi žal, da sem to tako počela. Zaradi tega smo začeli jesti dosti bolj preudarno, gledano tako ali drugače.

Če se osredotočim na presne sladice… Nikoli mi niso bile preveč všeč. Dobro, priznam, da sem jih probala dvakrat in mi okus ni šel v račun. Bile so nekako zbite in suhe. In drageeee. To ni za nas, sem si rekla.

Potem pa je splet naključij želelo, da se v pripravi preizkusim tudi sama. Malo je za to kriva tudi Tanja iz 360 studia, ki me je nekaj časa nazaj hecala z granatnim jabolkom, ki ga do izpred dveh dni sploh še nisem probala. Pa kaj no, nič nisem zamudila :)

Tanja, zakaj mi nisi povedala še to, da pri pridobivanja sadeža nastane pravi kraj zločina? :P
Zato toplo odsvetujem uporabo belih oblačil pri pripravi tortice.Imela sem torej to rdečo, sladko grenak s kislim priokusom in preveč banan. Zato je nastalo tole à


Sestavine:

Tortno dno:

200 g mletih mandljev
250 g razkoščičenih datljev
2 banani
1 dcl vode
3 zvrhane žlice mletih orehov
Žlička vanilijeve arome


Postopek:

Če imate dober blender oziroma mikser ne potrebujete dodajati vode. Sicer pa datlje narežemo in jih zmiksamo skupaj z bananama in vodo. Masi primešamo mlete mandlje in mlete orehe ter vanilijevo aromo.
Maso razporedimo po okroglem pekaču za torto premera 20 cm in postavimo v hladilnik.

Gostota »testa« je odvisna od velikosti banane. Če se vam zdi to preredko dodajte mlete mandlje ali orehe. Pravilna gostota je sicer takšna, da se maso brez težav oblikuje in se ta ne packa.

Krema:

150 g datljev
1 banana
1 žlica medu


Vse sestavine zmiksamo in kremo premažemo po spodnji plasti torte.

Obliv in okrasitev:

100 g temne čokolade Manner (ne vsebuje mleka)
2 žlici vode

1 granatno jabolko

Čokolado raztopimo nad paro in ji dodamo dve žlici vroče vode. Stopljeno čokolado ohladimo in premažemo po torti.

Tortico okrasimo z granatnim jabolkom.

Okus: odličen :) sočno, zdravo, krasno prepletanje okusov. Granatno jabolko pa doda piko na i.


Pa zdravo sladkanje :)
Veselim se tudi tvojega obiska na Facebook strani Katja - hrana in zapisi:)Ni komentarjev:

Objavite komentar