Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

petek, 13. oktober 2017

Zelenjavne juhe


Pri nas doma smo veliki ljubitelji juhic, obar in jedi na žlico.

Juhe po navadi pripravim vedno po istem principu, menjavam le zelenjavo. Izjema sta seveda goveja in korenčkova juha. Ti dve ne vsebujeta krompirja in sladke smetane in sta tako ali drugače posebno slastni :)

Ker ravno razmišljam katero bom pripravila danes naj vam predstavim nekaj naših jušnih favoritov. 


 KREMNA JUHA Z GRAHOM IN KORUZO
Sestavine:

3 srednje veliki krompirji
skodelica graha
skodelica koruze (če želimo le grahovo juho koruzo preprosto izpustimo)
sol
poper
peteršilj
česen
voda
sladka smetana
maslo

Postopek:

Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Žlico masla razpustimo v posodi in na njem na hitro popražimo krompir - toliko, da pridejo vse stranice v stik z maslom. Nato krompirju dodamo grah in koruzo in zalijemo s pol litra vode. Začinimo po okusu s soljo, poprom in česnom (uporabila sem tistega v prahu). Kuhamo toliko časa, dokler ni krompir mehek. Jed nato spasiramo s paličnim mešalnikom in ji dolijemo vodo do želene gostote. Dodamo še dve ali tri žlice sladke smetane in nasekljan svež peteršilj.

Na podoben način pripravim tudi česnovo juho. S to razliko, da skupaj s krompirjem res na hitro prepražim tudi nasekljane stroke česna (cca 1 glavica česna) in jo kuham v razmerju pol vode in pol mleka. Njami! Poskusite jo, pa ne samo zato, ker je okusna ampak, ker je zdrava, saj je česen znan naravni antibiotik, ki zdravi prebavne in dihalne bolezni.

Ko pripravljam porovo juho pa por prepražim na zeliščnem maslu skupaj z drobno narezanim korenčkom in ga vmešam v kuhan in pretlačen krompir, začinim, zalijem z vodo in na koncu vmešam sladko smetano.


OKUSNA ŠPINAČNA JUHASestavine:

2 večja krompirja
zajeten šop špinače (ali blitve)
maslo
sol
poper
peteršilj
2 stroka česna
pol litra vode
pol litra mleka
dve žlici sladke smetane

Postopek:

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Špinačo operemo in jo narežemo na trakove.
V posodi razpustimo žlico masla in na njem na hitro popražimo krompir - toliko, da se malce napoji z maslom in mu primešamo nasekljan česen. Dodamo še špinačo, malo premešamo in dolijemo vodo. Začinimo s soljo, poprom, peteršiljem in kuhamo toliko časa, dokler ni krompir mehek. S paličnim mešalnikom spasiramo jed v juho, ki ji dodamo še mleko in sladko smetano. Juho zavremo in postrežemo z žlico kisle smetane in popečenimi kockami kruha.


Kako pripravim gobovo juho si lahko prebereš tukaj: Jedi iz gobic
KORENČKOVA JUHA

Sestavine:

3 srednje veliki korenčki
3 žlice zdroba
1 žlica masla
Sol, poper, rožmarin, peteršilj
Kisla smetana

Postopek:

Korenček naribamo in ga na hitro popražimo na maslu. Dodamo zdrob in premešamo ter dolijemo liter vode. Začinimo po okusu. Na koncu v juho vmešamo še kislo smetano.

Tako, to je to, pa dober tek ;)

Če ti je bila objava všeč odklikaj na Facebook stran Malega sladkosneda in spremljaj kaj se tam dogaja ;)


Ni komentarjev:

Objavite komentar