Če bi mi kdo dve leti nazaj dejal, da bom jedla in celo
pripravljala presne tortice bi se smeje valjala po tleh in si mislila kaj pa
temu ni jasno. Presno? Zdravo? Za koga? Za kaj?
Če se že pregrešiš se daj na
ornk, tako kot se spodobi in ne neki wnb #healthy #vegan #suggarfree in tako
dalje.
Zarečenega kruha se največ poje, jap. Če prisegaš na belega
to pomeni, da se bo v tvoji košarici znašel ajdov z orehi ali pa tak brez
kvasa.
A konec koncev ni s tem nič narobe. Res je, da sem po prvi
presni torti v slaščičarni skoraj bruhala, ob ceni pa pogosto obnemela, a od
takrat sem mnenje spremenila. Precej spremenila. Spremenila zato, ker sem se
tega podviga lotila sama, sicer sem način priprave malce prilagodila in v svoje
recepte vkomponirala še čokolado, tako, da o čisto pravi presni torti težko
govorim. Slednje naj bi bile po definiciji pripravljene brez pečenja ali
kuhanja in brez kakršnegakoli postopka, ki sestavino obsodi na več kot 40
stopinj. Čokolada je stopljena nad paro tako, da je tale tortica delno presna,
če se držimo te razlage.
Priznam pa nekaj. Moj okus je precej (samo)kritičen in ja,
čeprav tale tortica ne vsebuje mleka, jajc in moke je res dobra. Je pa res, da
vsebuje nekaj sladkorja, ki je prisoten v kupljeni kokosovi kremi.
No, nekateri
skoraj ne bi rekli, da je »presna« :)
Pripravila sem jo pa čisto enostavno.
Dno tortice
200 g datljev
100 g mletih indijskih oreščkov
120 g mletih mandljev
1,5 dcl vode
Zdaj je tako. Moj mikser je bolj lene in švoh sorte zato se
lotim zadeve tako, da datlje narežem na manjše koščke in jih skupaj z vodo
zmiksam. Oreščke dam v vrečko in jih potolčem z valjarjem nato pa še zmeljem v
sesekljalniku. Vse sestavine zmešam in položim na peki papir v tortni obod
premera 20 cm.
Če imate dober mešalnik pa vse skupaj dobro zmeljete brez odvečnega dela.
Krema
200 g sladke kokosove kreme
100 g kokosa
Jaz sem kupila že pripravljeno sladko kokosovo kremo, ki sicer vsebuje trsni
sladkor, lahko pa kupite pločevinko kokosovega mleka in poberete »smetano« in
jo po želji sladkate. Primešamo ji še kokos in s kremo premažemo dno tortice.
Preliv
100 g 65% čokolade, ki ne vsebuje mleka
150 ml mandljevega napitka
1 žlica kokosovega olja
Čokolado nadrobimo v posodo in ji dodamo mandljev napitek in
kokosovo olje. Posodo postavimo nad drugo posodo v katero nalijemo vodo in jo
zavremo. Čokolado topimo toliko časa dokler ne postane lepo gladka in tekoča. Topimo
jo nad paro in sicer na zmernem ognju.
Nato čokolado ohladimo in z njo prelijemo torto.
Prelijemo jo pa lahko še na en način in sicer z:
100 g 75% čokolade
1,5 dcl riževega napitka ali kokosovega mleka
1 žlica kokosovega olja
2 žlici mletih mandljev
Noževa konica soli
Žlička medu
Postopek je enak kot zgoraj. Vse sestavine stopimo nad paro,
ohladimo in prelijemo čez torto. Ta varianta je bolj grenka a vseeno slastna, saj se okusi lepo prelivajo :)
Ker sem že zadnjič dobila vprašanje kje se najbolj splača
nabavit sestavine. Jaz sem vse za tolo tortico kupila v Hoferju. Tako.
Priporočam pa še: Presno sacher torto ali pa odlično Presno torto z granatnim jabolkom pa še nekaj enostavnega ampak ne presnega: Kokočoko rolada. Pa tudi klik na Facebook stran Mali sladkosned priporočam ;)
Ni komentarjev:
Objavite komentar