četrtek, 02. november 2017

Kreme za sladice

Sreča je, ko se ti posreči slastna sladica z okusno kremo :)
Gotovo se vsi strinjamo, da mora imeti taprava torta v sebi tapravo kremo, saj ji to daje tisto pravo »dušo« in polnost. Zato sem skrbno zapisovala kreme, ki so se mi posrečile in jih lahko poljubno kombiniram in tako ustvarim popolno tortico, ki bo navdušila vse brbončice v okolici.

In še nekaj :) pri sestavljanju kreme je potrebno pustiti strah pred improviziranjem zunaj kuhinje. Igranje z okusi, dodatki, celo barvami s katerimi pričaramo pravo pravcato okusno sladko mavrico, ne sme manjkati. Kuhanje je zabava, peka je strast, rezultat pa prijeten občutek, ko pripraviš nekaj odličnega.

Pa še to...Zakaj bi bile samo torte deležne kreme? Pralineji, cupcake-i, kolači, sladice v lončkih...Ni da ni.

Tole pa so moje kreme, ki jih redno prakticiram. Sicer jih mešam po občutku a kakšna merica tu in tam ne škodi.


      Osnovna krema:

Maskarpone (300g), stepena sladka smetana (250ml), sladkor v prahu (100g), vanilijev sladkor, 1-2 kremfixa.

Dodatki : oreo keksi ali katerikoli drugi piškoti (nalomljeni), stopljena bela/mlečna/temna čokolada (100g), poljubno sadje, oreščki,  kava, liker…

Kokosova krema:


Osnova: maskarpone (250g), stepena sladka smetana (250ml), kokos (150g), 3 žlice kokos Linolade ali 3 žlice mlečnega sladkega namaza (beli del Vikikreme ali milk Linolada), sladkor bourbonske vanilije.

Jogurtovo-skutna krema:


Osnova: pasirana skuta (250g), dva grška jogurta, 5 žlic sladkorja v prahu, želatina fix

Dodatki: breskve, ananas, borovnice, banane

Čokoladna krema:


Stepena sladka smetana (500ml), 2 kremfixa, 2 (poljubni) čokoladi (2x100g), 3 žlice sladkorja, 2 žlici maskarponeja, 2 žlici Nutelle

Čokolado stopimo v treh žlicah sladke smetane in jo ohlajeno vmešamo v stepeno sladko smetano. Kremi dodamo še sladkor (po okusu), dve žlici maskarponeja, 2 žlici nutele in kremfixa. Ohladimo.
Dodatki: čokoladne kapljice, piškotki, rum, banane, jagode, višnje,

Žlahtna čokoladna krema:


Maskarpone (300g), 2x temna čokoladna (70%), ščep cimeta, semena pol stroka vanilije, ščep kardamoma, žlica sladkorja

Čokolado stopimo na pari, jo ohladimo in vmešamo v maskarpone. Dodamo še ostale sestavine.

Vanilijeva krema:


Sladkor (90 g), sladka smetana (3 dl), 4 rumenjaki, mleko (2,5 dl), 1 strok vanilije, pol žličke vanilijeve arome, 5 lističev želatine.

Rumenjake in sladkor penasto stepemo. V mleku zavremo in kuhamo par minut semena vanilije (ki jih z nožkom spraskamo iz stroka)in vanilijev strok (ki ga razpolovimo). Nato v vanilijevo mleko vkuhamo rumenjakovo zmes in na rahlem ognju mešamo še 3 minutke. Nato dodamo vanilijevo aromo in lističe želatine (ki jih prej namočimo in ožamemo – moramo pa jih dodati še vroči kremi). Ko se krema ohladi vanjo vmešamo še stepeno sladko smetano.

Vanilijeva krema 2:


Vanilijev puding, stepena sladka smetana (250ml), strok vanilije, 2x kremfix, 3žlice sladkorja.

Vanilijev puding skuhamo po navodilih na embalaži. Ko se ohladi vmešamo stepeno sladko smetano, kremfixa, zrna vanilije in sladkor (po okusu).

Dodatki: piškotki, sadje, jabolka narezana na koščke in popražena na maslu in sladkorju z dodatkom cimeta, karamela, bonbončki...

*Namesto stepene sladke smetane lahko v kremo vmešamo skuto ali kislo smetano.

Karamelna krema:


Kristalni sladkor (200g), sladka smetana (200ml), maslo (20g), maskarpone (300g)

Sladkor stresemo v kozico in segrevamo dokler se ne raztopi, nato prilijemo sladko smetano in hitro in fino mešamo. Ne smemo se ustrašiti, ker karamela burno odreagira, ko se ji pridruži smetana. Odstavimo in v zmes vržemo maslo. Ko se sladka karamela ohladi jo zmešamo z maskarponejem.

Dodatki: lesniki, mandlji, orehi, piškotki…

Jogurtova krema:


4 navadni jogurti (še bolje grški jogurti), sladka smetana (250ml), 2x želatina fix, sladkor v prahu (100g)

Sladko smetano stepemo in ji primešamo jogurte. Dodamo vse ostale sestavine in z mešalnikom mešamo še kakšno minuto.

Dodatki: ananas, breskve, jagode, borovnice, mango, banane ipd.

Šampanjec krema:


Vrečka želatine, 3 žlice vode, šampanjec (3dcl), sladka smetana (3dcl), 2 beljaka, sladkor (6 žlic)

Želatino postavimo v hladno vodo in pustimo, da nabrekne, nato jo počasi segrejemo, da se raztopi, dodamo šampanjec. Smetano stepemo in ji prilijemo šampanjec z želatino. Dobro premešamo in postavimo na hladno, da se začne krema strjevati. Beljaka stepemo in jima dodamo sladkor ter zmes vmešamo v prvotno kremo in zopet postavimo na hladno.


Vedno se najde nekaj za improvizirat :)
Lahko pa kupimo že pripravljeno mešanico za kremo in jo pripravimo po navodilih. A ta ne bo tako dobra kot tista, ki jo zamešamo sami ;)

Če ti je tale objava všeč potem boš tudi na Facebooku Mali sladkosned našel kaj zanimivega :) 
Pridruži se mi ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar