torek, 28. november 2017

Mandljev kolač s suhim sadjem

Mmmm kako diši!

Takoj, ko sem odprla paket, ki mi ga je poslala ekipa Malinca - polna shramba zdravja sem vedela česa se bom lotila. Že dolgo časa sem se namreč poigravala z mislijo kako bi preizkusila mandljevo moko in glej ga zlomka, sedaj sem dobila priložnost. Sama sem ljubiteljica kolačev in brownijev in podobnih zadev. Všeč mi je, da je pecivo kompaktno, dišeče, nasitno in slastno, če je brezglutensko in vsaj približno zdravo pa še toliko bolje.

Ker nisem vedela kako se mandljeva moka obnaša med peko sem razmišljala, da bi jo za začetek mešala s pirino moko, a sem to idejo opustila. Gremo tvegat in kar bo bo. Pri kokosovi moki se mi to sicer ni obrestovalo a tukaj je zgodba drugačna.

Le nekaj minut je trajalo, da je iz pečice prijetno zadišalo. Ko sem vmes odnesla smeti in se vrnila v kuhinjo nisem mogla verjeti kako lepo diši, noro. Še lepše kot cimet in vanilija! Dišalo je obetavno, upajmo, da bo tak tudi okus.

Podobno kot pri brownijih je pomembno, da kolača ne pečemo predolgo. Ko se ohladi postane še malo bolj kompakten, zato je fino, da ga res pečemo 20-25 minut. Po tem času ga potipamo ali preverimo z nožem in, če se ne ugrezne je zadeva gotova.

Iskreno povedano meni je kolač zelo všeč. Roku pa niti najmanj. Stvar je v tem, da ne prenese marcipana in, če ga ne maraš ti verjetno ta sladica ne bo po godu, saj ima res priokus marcipana. S sočnimi brusnicami, hrustljavimi pistacijami in posebnimi murvami se sama tega kolača ne bi branila še enkrat :)


Sestavine:

3 jajca
90 g nerafiniranega trsnega sladkorja
50 g stopljenega masla
Ščep soli
1 žlička vanilijeve arome ali semena pol stroka vanilije
3 žlice presnega kakava
1,5 dcl mleka ali mandljevega napitka
Pol vrečke pecilnega praška ali vinskega kamna
Za pest nasekljanih pistacij
Za pest ali dve nasekljanih brusnic
Za pest ali dve nasekljanih murv

Postopek:

Jajca, sladkorr, stopljeno maslo, sol in vanilijo stepemo. Dodamo mleko ali mandljev napitek in počasi v zmes vmešamo mandljevo moko skupaj s pecilnim praškom ali vinskim kamnom in presni kakav. Na koncu masi dodamo še nasekljano suho sadje in oreščke, vlijemo v okrogli tortni model obložen s peki papirjem (tortni obod namastimo z maslom) in pečemo 25 minut na 170 stopinjah.


Kolač ne smemo peči predolgo sicer pride malce suh a je kljub temu odlična poslastica ob čaju ali postrežen skupaj s sladoledom ali sladko smetano. Tudi brusnična marmelada ali čokoladni preliv ga naredita super okusnega.

Več receptov in zapiskov pa lahko spremljaš tudi na Facebook strani Mali sladkosned




Ni komentarjev:

Objavite komentar