sreda, 08. november 2017

Skutino - vanilijeva torta z granatnim jabolkom


Pa je šlo še zadnje granatno jabolko v pozobanje :)
Ta eksotičen sadež sem prvič poskusila ne dolgo nazaj in samega okusa ne znam najbolje opisati. Mene spominja na hrustljav ribez a Rok pravi, da ni šans, tako, da ga boste morali poskusiti sami in presoditi, če vam njegov okus potegne na kaj znanega.

Je pa zadeva precej zdrava baje. Ko sem šla brat njegove zdravilne lastnosti sem med drugim ugotovila, da naj bi celo preprečeval rakava obolenja, zakrival naj bi znake staranja in vseboval veliko vitamina C. Znižuje tudi visok krvni tlak, pomaga pri hujšanju in preprečuje nastanek Alzheimerjeve bolezni. 

Koliko resnice je kaj na tem ne vem niti nisem najbolj prepričana. Dejstvo, ki ga lahko potrdim pa je, da na torti izpade fantastično :)

Biskvit

Sestavine:

2 jajci
40 g trsnega nerafiniranega sladkorja
40 g moke
Žlička vanilijeve arome
2 žlici Nutelle
Žlica mleka
Žlička pecilnega praška

Postopek:

Jajci ločimo. Rumenjaka penasto umešamo skupaj s sladkorjem. Dodamo še vanilijevo aromo in žlico mleka. V zmes počasi vmešamo moko skupaj s pecilnim praškom in na koncu še sneg beljakov.
Biskvit vlijemo na peki papir v tortni model dimenzije 20 cm premera. Pečemo 20 minut na 170 stopinjah (oz toliko časa dokler ni pečen, čas pečenja se lahko razlikuje od pečice do pečice).

Krema

Sestavine:

1 vanilijev puding
3 dcl mleka
5 žlic sladkorja
300 g skute (jaz sem uporabila domačo nepasirano)
Pol kisle smetane

Postopek:

Vanilijev puding zmešamo z nekaj žlicami mleka in sladkorjem. Ostalo mleko zavremo in vanj vmešamo puding. Kuhamo še par minut na rahlem ognju in vmes več čas mešamo. Puding pride zelo gost. Ko ga ohladimo vanj vmešamo še skuto in kislo smetano. Zmešamo kar z električnim mešalnikom.

Potrebujemo še:

Jagodno marmelado
1 granatno jabolko
Nastrgano čokolado

Torto sestavimo v tortnem obodu:

Biskvit namažemo z jagodno marmelado čeznjo namažemo kremo, po vrhu pa jo posujemo z granatnim jabolkom in nastrgano čokolado.

Zelo pa priporočam tudi bolj zdravo verzijo tortice (in je primerna za male sladkosnede), ki jo lahko uživajo tudi tisti, ki ne smejo ali ne želijo uživati mleka, jajc in sladkorja: Presna tortica z granatnim jabolkom



Več pa najdeš z brskanjem po blogu ali na Facebooku klik na --> Mali sladkosned

Ni komentarjev:

Objavite komentar