ponedeljek, 18. december 2017

Božično - novoletna sladica


Vanilijev sladoled z ajdovimi piškoti na teranovem želeju, mmm bomba okusov.

Ko se takole približujejo prazniki ugotoviš kako zelo brezkompromisen je čas in kako so meseci kar zleteli mimo tebe medtem, ko si bil pozoren na vse druge stvari.

So pa zato tukaj vsaj prazniki, ki te opomnijo na to, da gre leto h koncu, da moraš narediti osebnostno bilanco in si zadati novoletne spodbude (poleg zaobljub na katere se pozabi po dveh tednih).
Moje spodbude sebi bodo letos čisto drugačne kot so bile lani, saj me je iztekajoče se leto naučilo marsikaj :)

Da bo zaključek leta družinsko obarvan ni nobena skrivnost ampak prej samoumevna zadevščina. Da bo božična večerja malce drugačna kot po navadi pa bo poskrbela med drugim tudi sladica. Ta bo letos zelo enostavna in res nekaj posebnega. Idejo za njo sem dobila na neki večerji in si okuse prilagodila po svoje.

Sama sem spekla tudi ajdovo - pirine piškote, takšne brez sladkorja, da jih bo brez slabe vesti grickal naš mali. Recept je spisan na koncu, naj pa poudarim, da si ni potrebno delati dela s peko keksov ampak jih lahko tudi kupite.

Za tri porcije potrebujemo:

2,5 dcl teranovega likerja
sladkor po okusu (jaz ga nisem dodala, ker je bil liker dovolj sladek)
2 lista želatine

Želatino namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabrekne, nato jo ožamemo in vmešamo v teranov liker, ki ga predhodno zavremo. Teranovemu likerju lahko po želji dodate tudi kak klinček ali dva.
Liker z želatino pustimo, da se ohladi in ohlajen žele razporedimo na tri krožnike. Res pa moramo počakati, da začne tekočina želirati.
*Liker lahko zamenjamo tudi z višnjevim kompotom.

Na žele iz teranovega likerja nato položimo kepico vanilijevega sladoleda in celotno podobo dopolnimo z zdrobljenimi ajdovimi keksi.




To je to :)

Spodaj pa še recept za pirino - ajdove piškote, ki so primerni tudi za malčke od dopolnjenega 12 meseca starosti.

Sestavine:

90 g kakovostnega masla
1 rumenjak
80 g ajdove moke
90 g pirine moke
2 zelo polni žlici medu
3 žlice mletih lešnikov (ali orehov)
žlička pecilnega praška ali vinskega kamna
žlička presnega kakava

Postopek:

Vse sestavine med seboj dobro pregnetemo. Če je masa premokra dodamo izbrano moko, če je pregosta pa malo mleka.
Testo oblikujemo v kepo in jo pustimo v hladilniku kakšno uro, nato testo razvaljemo na približno 5mm debelo in oblikujemo poljubne oblike. Pečemo na 170 stopinjah 8-10 minut.


Facebook stran Malega sladkosneda najdeš pa s klikom na to povezavo :)
Veselim se tvojega obiska :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar