Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

nedelja, 3. december 2017

Domači Miklavževi parkeljni


Ooooh kako hitro čas beži in evo ga, prvi dobri mož je že na poti. 
Upam, da se oglasi tudi pri nas.
Da pa si posladkamo njegov prihod smo se pri nas doma lotili priprave domačih Miklavževih parkeljcev (jap, par dni prej, za probo)in jih v primeru, da nam kakšno zagodejo enostavno pohrustamo ;)

No, priznam, da tile gospodje na sliki niso najlepši, so pa slastni in puhasti in zato komaj čakam, da jih potunkam v kakav in si privoščim slasten zajtrk. Ali pa večerjo.

Parkeljne sva z malim pripravljala skupaj. On je vsake toliko nagajivo pomečkal testo, mi pomagal stresati sestavine v skledo, proti koncu testo valjal (beri tolkel), se igral in uril fino motoriko z rozinami in se kregal z mano okoli škarij, ko sva rezala jezike (ki bi morali biti rdeči in ne oranžni).

Ja, ko imaš otročka, stvari ne delaš več tako hitro in marsikaj se zavleče in ne moreš mimo stalnega pospravljanja. A teh stvari ne zamenjam za nič na svetu :)


Recept za te lumpe se glasi: 

Sestavine za cca 16 komadov :

Sveži kvas (20g)
0,5 dcl mleka
Žlica sladkorja
(zgornje tri sestavine zmešamo in pustimo, da se kvas aktivira)
500g moke (mogoče kakšna žlica ali dve več)
2 dcl kislega mleka ali kisle smetane
70 g stopljenega masla
4 žlice trsnega sladkorja
Žlička pecilnega praška
2 jajci
Vanilija (semena prave vanilije ali vanilijev sladkor ali aroma vanilije ali bourbonska vanilija)
Ščep soli


Postopek:


Jajci razžvrkljamo, dodamo kislo mleko ali kislo smetano, sladkor, vanilijo, sol in stopljeno maslo. V moko naredimo jamico in vanjo zmešamo kvasec. Dodamo »mokre« sestavine in, če je zmes preredka dodamo malo več moke. Vzhajamo približno 30 minut. 

Nato iz testa naredimo 8 enakih hlebčkov in vsakega razvaljamo v krog. Tega prerežemo na 4 enake dele (kot bi pico razdelil na 4 enake kose) in vsak del zvijemo od širšega proti ožjemu delu. Če želimo lahko vsak del potresemo z rjavim sladkorjem ali cimetom (jaz sem jih zato izgledajo tako umazani). Ko imamo narejene svitke oziroma svaljke po dva med seboj prepletemo v parklje. Zavijemo približno 2x ali 3x in zgornja in spodaj pustimo razpletena za ušesa in noge. Naredimo še očke (z rozinami ali čokolado) in jezik (iz rdečih trikotnikov). 
Pečemo 15 min na 180 stopinj.

Da so parkeljni še bolj slastni in umazani jih lahko popackamo s stopljeno čokolado :)

Če te zanima kaj vse z Malim sladkosnedom še počneva klikni na Facebook stran in se nama pridruži. Vesela bova tvoje družbe :) klik na Malega skladkosneda

Ni komentarjev:

Objavite komentar