sreda, 31. januar 2018

Česnovi kruhki z domačim namazom

Slastno!

Tako. Ljudje počasi lezemo iz svojih brlogov in se pogosteje kot v preteklih dneh ustavimo na kakšnem obisku ali dvema. Ker zelo rada gostim, se potrudim, da goste pocrkljam s kakšnim zanimivim prigrizkom ali sladico.

Najpogosteje do sedaj so se na mizi znašli bučkino-sirovi polžki, mini pice, hrenovke v testu, pica polžki, listnato testo obloženo z različnimi nadevi (hit je slanina, cottage cheese, por in sir), pa porova pica. Najde se tudi kakšna slana pita pa kanapejčki. No, ne dolgo nazaj pa sem se lotila peke česnovega kruha – štruce, pečenega sem narezala na kolobarje in jih premazala s domačim skutinim namazom ter okrasila z rukolo in granatnim jabolkom. Meni se je zdel res krasen preplet okusov in, ob priliki, zagotovo ponovim tolo zadevščino ;)


ČESNOV KRUH

500 g moke
4 žlice olivnega olja
Pol kocke svežega kvasa (ali celo vrečkico suhega kvasa)
Žlička sladkorja
ščep soli
3 dcl vode
4 stroki česna
Maslo

Postopek:

Najprej pripravimo kvasec: v skodelico nadrobimo kvas, ga posujemo s sladkorjem in čezenj nalijemo nekaj tople vode – toliko, da je kvas pokrit. Počakamo, da se aktivira (se dvigne, napihne, razbohti).

Nato aktiviran kvas dodamo moki, dodamo še sol, olivno olje in vodo. Mesimo vsaj 5 minut. Nekako sem ugotovila, da je kruh dosti bolj okusen, če ga zares dobro premesimo. Če je testo premokro dodamo malo moke, če je presuho pa vodo. Ko bo testo ravno pravšnje bomo vedeli po tem, da se ne bo limal na roke in se bo ob nežnem potisku prsta v testo povrnil nazaj v prvotno stanje (po domače luknja se bo sama od sebe zaflikala nazaj).

Testo pustimo eno uro, da vzhaja, nato ga oblikujemo v štruco, ga po dolgem parkrat zarežemo in premažemo z mešanico iz koščka stopljenega masla in sesekljanega česna.
Pečemo na 170 stopinjah cca 25-30 minut. Po navadi vzamem kruh iz pečice, ko postane na spodnji strani rahlo rjavkast.

Ohlajen kruhek narežemo na rezine in jih premažemo z domačim skutnim namazom za katerega potrebujemo:

250g domače skute
Košček masla
Sol po okusu
Poper po okusu
Peteršilj, drobnjak ali druge začimbe, ki nam dišijo

Vse sestavine med seboj zmešamo in premešamo.

Okrasimo z rukolo in granatnim jabolkom ter feta sirčkom.

Njam! Pa dober tek :)

P.s česnove kruhke lahko namažemo tudi s tuninim namazom. Mmmmmm :)

Spodaj pa še kak utrinek na temo "zeleno, ki te ljubim zeleno" iz moje kuhinje:




Več pa lahko spremljaš na Facebooku s klikom na --> Katja in mali sladkosned

Ni komentarjev:

Objavite komentar