Slastno!
Tako. Ljudje počasi lezemo iz svojih brlogov in se pogosteje
kot v preteklih dneh ustavimo na kakšnem obisku ali dvema. Ker zelo rada
gostim, se potrudim, da goste pocrkljam s kakšnim zanimivim prigrizkom ali
sladico.
Najpogosteje do sedaj so se na mizi znašli bučkino-sirovi
polžki, mini pice, hrenovke v testu, pica polžki, listnato testo obloženo z različnimi nadevi (hit
je slanina, cottage cheese, por in sir), pa porova pica. Najde se tudi
kakšna slana pita pa kanapejčki. No, ne dolgo nazaj pa sem se lotila peke
česnovega kruha – štruce, pečenega sem narezala na kolobarje in jih premazala s
domačim skutinim namazom ter okrasila z rukolo in granatnim jabolkom. Meni se
je zdel res krasen preplet okusov in, ob priliki, zagotovo ponovim tolo
zadevščino ;)
ČESNOV KRUH
500 g moke
4 žlice olivnega olja
Pol kocke svežega kvasa (ali celo vrečkico suhega kvasa)
Žlička sladkorja
ščep soli
3 dcl vode
4 stroki česna
Maslo
Postopek:
Najprej pripravimo kvasec: v skodelico nadrobimo kvas, ga
posujemo s sladkorjem in čezenj nalijemo nekaj tople vode – toliko, da je kvas
pokrit. Počakamo, da se aktivira (se dvigne, napihne, razbohti).
Nato aktiviran kvas dodamo moki, dodamo še sol, olivno olje
in vodo. Mesimo vsaj 5 minut. Nekako sem ugotovila, da je kruh dosti bolj
okusen, če ga zares dobro premesimo. Če je testo premokro dodamo malo moke, če
je presuho pa vodo. Ko bo testo ravno pravšnje bomo vedeli po tem, da se ne bo limal
na roke in se bo ob nežnem potisku prsta v testo povrnil nazaj v prvotno stanje
(po domače luknja se bo sama od sebe zaflikala nazaj).
Testo pustimo eno uro, da vzhaja, nato ga oblikujemo v
štruco, ga po dolgem parkrat zarežemo in premažemo z mešanico iz koščka
stopljenega masla in sesekljanega česna.
Pečemo na 170 stopinjah cca 25-30 minut. Po navadi vzamem kruh iz pečice, ko postane na spodnji strani rahlo rjavkast.
Ohlajen kruhek narežemo na rezine in jih premažemo z domačim
skutnim namazom za katerega potrebujemo:
250g domače skute
Košček masla
Sol po okusu
Poper po okusu
Peteršilj, drobnjak ali druge začimbe, ki nam dišijo
Vse sestavine med seboj zmešamo in premešamo.
Okrasimo z rukolo in granatnim jabolkom ter feta sirčkom.
Njam! Pa dober tek
:)
P.s česnove kruhke lahko namažemo tudi s tuninim namazom. Mmmmmm :)
Spodaj pa še kak utrinek na temo "zeleno, ki te ljubim zeleno" iz moje kuhinje:
Več pa lahko spremljaš na Facebooku s klikom na --> Katja in mali sladkosned
Ni komentarjev:
Objavite komentar