ponedeljek, 08. januar 2018

Čokoladno višnjeva torta


Letošnja prva torta je bila čokoladno višnjeva, okrašena s svežimi vrtnicami.
Okrasitve na tak način sem se lotila prvič in bila navdušena nad rezultatom. 

Tortica je bila za mojo mami, ki je praznovala rojstni dan :) ker ima rada čokolado in višnje je bila ta kombinacija neizogibna. Dodatek k darilu je bilo še pismo, namenjeno njej. Če nimate pojma kaj podariti svoji mami je pismo, napisano iz srca vedno dobra ideja, ki bo vašo mamo spravila v neobvladljiv jok – v pozitivnem smislu, da se razumemo ;) moje pismo lahko preberete tukaj: Zate, draga moja mami .

Pa da ne dolgovezim, recept za torto je spodaj.

Biskvit:

250g moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
Pol žličke soli
25g temnega kakava
130 g masla (lahko tudi olja)
230 ml mleka
2 jajci
1 žlička vanilijeve arome
200 ml vrele vode
70g temne čokolade

V eni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav. V drugi posodi zmešamo ohlajeno čokolado, ki smo jo stopili skupaj z maslom nad paro, jajci, mleko in vanilijevo aromo. Počasi v mokro zmes dodamo suhe sestavine. Dobro premešamo in vlijemo v maso še vrelo vodo. Ja, testo za biskvit pride kar tekoč tako, da brez skrbi.

Biskvit pečemo v okroglem pekaču premera 26 cm namaščenem z maslom na 160 stopinjah (ventilatorski program) približno 45 minut. Preverimo z zobotrebcem, če je pečeno.

Ta biskvit pride bolj kompakten, tak konkreten. Odličen je kot podlaga tortam, ki so sestavljene iz večih krem. Če pa bi raje spekli biskvit, ki je puhast in sočen pa predlagam tega tukaj: Lino bons tortica.

Pečenemu in ohlajenemu biskvitu sem odrezala zgornji del – pol cm debeline, da sem ga malce znižala. Odrezan del biskvita sem uporabila za pripravo sladic v lončkih, lahko pa tanjšo plast biskvita uporabite med čokoladno in višnjevo plastjo ampak bo tortica prišla precej visoka – višja kot je obod pekača. 
Ostanke od torte sem uporabila, kot že omenjeno, za sladice v lončkih, ki so mi zelo prav prišli, ko smo dobili obiske. Izgledali pa so takole:


Pa nadaljujmo raje s torto.


Nutelina krema

250 g maskarponeja
300 ml sladke smetane
1x vrečka želatina Fix
80g stopljene mlečne čokolade (jaz sem uporabila Milka triple)
4 polne žlice Nutele

Sladko smetano stepemo in ji dodamo maskarpone, želatino Fix, čokolado in Nutelo. Dobro premešamo in postavimo na hladno za pol ure.

Višnjev žele

1 in pol kozarca razkoščičenih višenj
6 listov želatine
2 žlici sladkorja v prahu (po okusu)

Višnje precedimo. S sokom (cca 10 žlicami) namočimo biskvit.
Višnje skupaj s sokom enega kozarca višenj zmiksamo. Dodamo jim polovico celih višenj iz drugega kozarca in sladkor. Količinsko mora višnjeve tekočine skupaj z višnjami priti pol litra. Bodoči višnjev žele zavremo in vanj vmešamo liste želatine, ki smo jih predhodno namočili in oželi. Dobro ohladimo.
* Pri višnjah moramo biti pazljivi, ker včasih niso vse razkoščičene. Da si ne zlomimo zoba jih ali dobro preverimo ali pa pazimo pri sladkanju.


Bela plast

250g maskarponeja
300ml sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu
4 polne žlice bele Linolade
1 želatina Fix


Sladko smetano stepemo in ji dodamo želatino Fix, maskarpone, sladkor in Linolado.

Kako sestavimo torto:

Biskvit naj ostane na okroglem pekaču od tortnega modela in ga zapremo s tortnim obodom. Slednjega z notranje strani ovijemo z acetatno folijo, ki sega malce višje od tortnega okvirja. Tortica pride namreč kar visoka in je acetatna folija tista, ki drži še zgornjo plast. 
Da se temu izognemo pa lahko preprosto biskvit prerežemo na pol ali pred peko količino sestavin razpolovimo (posledično se tudi čas peke skrajša).

Biskvit namočimo z višnjevim sokom iz kompota in premažemo s čokoladno kremo. Dobro je, da torto potem postavimo v hladilnik za kakšno uro, da se krema dobro učvrsti, preden jo prelijemo z višnjevim prelivom/želejem. Kot rečeno sledi plast, ki se po učvrstitvi spremeni v žele. Vsaka plast se mora dobro ohladiti in utrditi preden nanjo nanesemo naslednjo kremo. To je zelo pomembno upoštevati. 
Ko postane žele čvrst ga premažemo še z belo kremo in zopet postavimo v hladilnik. Najbolje, da se torte čez noč več ne dotikamo in jo naslednji dan okrasimo s svežim cvetjem (ali drugim okrasjem).
Zraven pa postrežemo še slasten domač Baileys liker.



Recept zanj lahko najdete tu: Domači Baileys liker.



Pa dober tek in čin čin želim :)
Še kaj več pa na Facebooku --> Katja in mali sladkosned


♥ you're unique, just like everyone else...♥


Ni komentarjev:

Objavite komentar