nedelja, 14. januar 2018

Doma narejen žar Rokokamado: kosilo izpod peke


Doma pripravljeno kosilo ali večerja izpod peke - njami!

Moj dragi je vsestranski. Česarkoli se loti mu uspe. Razen prepričati mene za kakšno stvar o kateri se ne strinjava. Ja, je mojster ni pa čarodej ;)

Nekaj časa nazaj je sestavil to zadevo. Se jo še spomnite s Facebooka? Domači žar sestavljen v eni uri :)

Zanj potrebujete:

glineni lonec premera 46 cm (spodnji del)
glineni lonec premera 46 cm, a drugačne dimenzije (zgornji del)- za pokrov (glej spodnjo sliko)
železni c profil, ki služi kot ročaj za dvig zgornjega lonca - pokrova
termometer
tesnilna mrežica odporna na temperaturo
piknik mrežica premera 36 cm
litoželezna posoda volumna 4 litre

Postopek izdelave:

V dno spodnjega lonca (ali s strani) navrtamo štiri luknje z svedrom za beton, dimenzije 10 (prej naredi luknjo z manjšim svedrom, da lonec ne piči). Na rob lonca nalepimo samolepilno tesnilno mrežico (bodi pozoren, da tesni celi rob, zlasti pri stičišču začetka in konca mrežice).

Vzamemo zgornji lonec in na spodnji del (dno) lonca pričvrstimo, z vijaki (uporaba matic in podložkov primerne dimenzije), ročaj. Na dno, zraven ročaja, navrtamo še dve luknji, s svedrom 10 (spet prej navrtamo z manjšim svedrom, da lonec ne poči), zaradi boljše zračnosti. S strani zgornjega lonca navrtamo luknjo s svedrom primerne velikosti, da vanj vstavimo termometer (uporaba matice in podložka ali zateznega sidra - odvisno od tipa termometra).
Na rob lonca nalepimo tesnilno mrežico, enako kot pri spodnjem loncu.

Za test postavimo zgornji lonec na spodnjega in preverimo, če mrežica na vseh koncih lepo tesni.

Kurišče: vzamemo pekač primerne velikosti, v tem primeru premera 26 cm (pekač za torto), ki bo služil kot kurišče. S spodnje strani pekača navrtamo približno 16 lukenj s svedrom za železo. Luknje naj bodo enakomerno razporejene po površini pekača. Po tem kurišče vstavimo v spodnji del spodnjega lonca, kjer kurimo z ogljem. Nad kuriščem postavimo rešetko na kateri pečemo izbrano meso ali nanjo postavimo litoželezno posodo za kuho - podpeko.





No, v njem - v Rokokamadu je Rok pekel piščanca in čevapčiče ter pleskavice. 1A ,res ga moram pohvaliti.
Ampak to kar je nastalo prejšnji teden (in včeraj) je pa res waaaw.

Teletina s krompirjem in korenjem izpod peke za 4 osebe.

Potrebujemo:

cca 12 srednje velikih krompirjev (preračunano 3je krompirji na osebo)
1 cela na grobo narezana čebula
1 strok česna (razpolovljen ali zelo grobo narezan)
1 srednje veliko korenje narezano na kose
po želji par glavic ohrovta
1 vejica rožmarina
olje
2 dcl vode
sol, poper
teletina - stegno 1kg

Postopek:

Meso narežemo na štiri enake dele.
Krompir olupimo na narežemo na večje kocke.
Vse sestavine (razen vode in vejice rožmarina) zmešamo skupaj in pustimo, da stoji dve uri v hladilniku.

Pripravimo žar, temperatura mora biti cca 180 stopinj.
Litoželezno posodo postavimo na rešetko in vanjo vlijemo toliko olja, da prekrije dno posode. Ko olje zavre damo nanj meso in ga popečemo z vsem strani. Posoda mora biti pri tem ves čas pokrita. Ko postane meso rjavkaste barve nanj vlijemo 1 dcl vode in pustimo, da se kuha/peče 15 minut.

Nato v posodo dodamo ostalo zelenjavo in nanjo naložimo meso - to je torej na vrhu. Pustimo pol ure, vmes pa preverimo, če je v posodi dovolj tekočine, če ni dodamo 1 dcl vode.

Na koncu dodamo v posodo vejico rožmarina in kuhamo/pečemo še 20 minut.

Po tem času preverimo, če je krompir pečen. Če je, vzamemo meso iz posodo, ga narežemo na rezine, vrnemo h krompirju in pečemo še 5-10 minut.

To je to.

Še par fotk:

Najprej položimo v rahlo naoljeno posodo začinjeno teletino.

Popečemo z vseh strani

Pečemo/kuhamo jo približno 20 minut.

Dolijemo nekaj vode.

Dodamo zelenjavo in kuhamo/pečemo 30 minut.

Diši zares slastno.

Dober tek :)

Nauk: ne potrebuješ jajčkastega roštilja za več tisoč evrov, saj je jed vrhunskega okusa tudi iz domačega cvetličnega lonca iz katerega sestaviš sam svoj izdelek :)

Če ti je bila objava všeč bom vesela tvojega obiska in všečka na Facebook strani --> Katja in Mali sladkosned kjer se vedno najde kaj zanimivega ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar