Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

ponedeljek, 12. februar 2018

Veganski krofki s čokolado

Trili trili trilili, ali veste kdo smo mi, 
tratratratratratratra šeme smo, haha!
Pa jo imam, še danes v spominu, pesmico, ki smo jo pele maškare, ko smo se sprehajale po vasi, od hiše do hiše. Kar ne morem verjeti koliko časa je že minilo od takrat, ko smo imeli ob koncu pustnega torka, pravo požrtijo s sladkarijami, krofi, flanceti in miškami. Lepo je bilo, res. 

Zato tudi danes komaj čakam, da na vratih pozvoni kakšna fletna maškarca in ji v košaro vržem sladkarijo ali dve. 

Čeprav imam občutek, da se je dojemanje pusta skozi leta malo spremenilo in, da nekako ni več tistega vzhičenja, veselja, plesa in petja ima še vedno nek poseben čar, v tem hladnem in zasneženem februarju. Dan, ko se lahko našemiš v karkoli ti pade na pamet pa te ne bo nihče postrani gledal. Dan, ko lahko poješ krofov kolikor jih dobiš, pa te nihče ne bo grajal. Dan, ko naj bi zimo pregnali stran.

Kot rečeno, k pustu pašejo krofi. A ti bodo danes malce drugačni, saj so veganski in bolj zdravi od običajnih. Primerni so za vse tiste, ki imajo alergijo na jajca in mleko.
Lahko pa so tudi odličen dodatek običajnim krofov z marmelado ;)

Za 10 malih krofkov:

1 banana
1 dcl mandljevega napitka
ščep soli
pol žličke vanilijeve arome
1 žlica presnega kakava
3 žlice kokosovega olja
30 g trsnega sladkorja
70 g moke
pol vrečkice pecilnega praška

Postopek:

Banano zmečkamo, ji dodamo mandljev napitek, sol, sladkor, vanilijevo aromo in vse skupaj zmiksamo z ročnim mešalnikom, da dobimo zmes brez grudic. Dodamo še kakav, stopljeno kokosovo olje, na koncu pa še moko skupaj s pecilnim praškom. Dobro zmešamo in zmes nadevamo v gospodinjsko vrečko, kateri odrežemo vrh skozi katerega bomo maso nabrizgali v pekač za ameriške krofe. V pekač nadevamo le toliko mase, da je dno dobro pokrito, saj bodo krofki narastli.
Če takšnega pekača nimate lahko zmes nabrizgate na peki papir v obliki prstana.
Krofe pečemo na 170 stopinjah cca 10 minut.
Pečene lahko oblijemo s stopljeno vegansko čokolado kateri dodamo malce kokosovega olja in mandljevega napitka in posujemo s krokantom.

Pa dober tek ;)
Več pa lahko spremljaš tudi na Facebooku --> Katja in mali sladkosned

Ni komentarjev:

Objavite komentar