Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

ponedeljek, 12. marec 2018

Sadne ploščice


Odlične za zajtrk ali malico :)
Okusne ploščice, ki vsebujejo vse od sadja do oreščkov in čokolade je mogoče najti skoraj, da ne na vsakem koraku. Nekatere so namenjene zgolj zadovoljitvi tiste hitre želje po sladkem, ki te zadane kot strela z jasnega, druge so namenjene potešitvi lakote, tretje dodatnemu vnosu  beljakovin, proteinov ali vitaminov v telo.

Skratka, sadno-žitno-čokoladne ploščice so okusne, hkrati pa tudi zelo priročne, saj jih brez posebnih težav prenašamo s seboj in jih ob neprijetnem klicu želodčka uporabimo kot sredstvo proti njegovemu utišanju.

Zjutraj, preden gre Martin v vrtec, je seveda nenormalno lačen, a ker si želim, da ob priključitvi skupine lepo poje svoj zajtrk in se hkrati izognem dolgotrajnim jutranjim pogajanjem in joku, mu ponudim neko malenkost. Zadnje čase ga pocrkljam z ajdovim piškotom, ki je osladkan z medom ali pa mu dam omenjene doma narejene sadne ploščice. 
Včasih sem slednje delala tudi zase, a so vsebovale predvsem oreščke in temno čokolado. Odkar imamo Martina pa se je naša prehrana precej spremenila in tako od sedaj tudi odrasli pojemo eno ali dve njegovi ploščici, ki pa jih nič kaj preveč rad ne deli. 

Takšne ploščice ne vsebujejo maščob, jajc, moke, sladkorja ali trdih delcev (oreščkov) tako, da jih malček brez težav zgloda :)

Za približno 8 ploščic sem porabila približno:

200g datljev
pest suhih sliv
1 banana
skodelica za čaj riževih kosmičev
skodelica za čaj drobno mletih rahlih ovsenih kosmičev
2 žlici mletih mandljev

Postopek:

Datlje, suhe slive in banano z nekaj vode zmiksamo v gladko pasto in jim dodamo obe vrsti kosmičev. Ker si nisem zabeležila recepture je ta zapisana na približno, ampak ni panike: če je masa preredka ji enostavno dodamo še nekaj kosmičev, če je pregosta (kar po vsej verjetnosti ne bo) pa malo vode. Dobiti moramo takšno maso, da jo lahko v pekaču brez težav oblikujemo v kvadrat visok približno pol centimetra. Uporabimo lahko katerikoli pekač, ki ga imamo in ga obložimo s peki papirjem.

Pečemo na 160 stopinjah nekje 15-20 minut. Zadeve pravzaprav ne pečemo ampak jo sušimo.
Ko postanejo bodoče ploščice kompaktne jih ohladimo in narežemo na ploščice.

Ko gremo na izlet jih enostavno pospravimo v prenosne posodice in jih ob kruljenju želodčka ponudimo malčku, ki jih bo z veseljem pomalčval :)

Kombinacij sadnih ploščic je neskončno: uporabimo lahko katerokoli suho sadje, dobro zmlete oreščke, jabolčno čežano. Paziti moramo le na to, da je naša masa zelo gosta in kompaktna.

Več lahko spremljaš tudi na Katja - hrana in zapisi

Ni komentarjev:

Objavite komentar