En slasten grižljajček za današnji dan :)
Mehka tortica, ki je ravno prav sladka.
BISKVIT
2 jajci
90 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
Pol dcl mleka
Pol dcl stopljenega masla (ali olja)
100 g moke
Pol pecilnega praška
Jajci stepemo skupaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem.
Dodamo mleko in stopljeno maslo, na koncu pa primešamo še moko skupaj s
pecilnim praškom.
Maso vlijemo v pomaščen tortni pekač velikosti 24 cm in pečemo pri 180 stopinjah približno 15-20 minut. Če je biskvit pečen preverimo z zobotrebcem ali manjšim nožem.
Maso vlijemo v pomaščen tortni pekač velikosti 24 cm in pečemo pri 180 stopinjah približno 15-20 minut. Če je biskvit pečen preverimo z zobotrebcem ali manjšim nožem.
KREMA
400 ml sladke smetane
250 g maskarponeja
2 žlici sladkorja
6 žlic mlečne Linolade
2x želatina fix
Stepemo sladko smetano, dodamo mascarpone, sladkor, Linolado
in dve vrečki želatine fix. Kremo postavimo na hladno.
MALININ ŽELE
400 g zamrznjenih malin
7 lističev želatine
4 žlice sladkorja
Cca 1,5 dcl vode
Maline pokuhamo v vodi in jih zmiksamo. Nato se s pomočjo
cedila znebimo zrnc, ki jih zavržemo. Maline enostavno stresemo na cedilo in z žlico "tlačimo" toliko časa, da nam na cedilu ostanejo samo še zrna. Količinsko mora priti gostega malininega
soka za cca 5dcl tekočine, ki ga segrejemo, sladkamo in dodamo lističe
želatine, ki jih prej namakamo v hladni vodi. Ko se želatina raztopi, bodoč
malinin žele vlijemo v tortni model velikosti 18 cm, ki ga z zunanje
strani ovijemo v alu folijo. Vanj vlijemo
tekočino in postavimo v zamrzovalnik, da se strdi.
Ohlajen biskvit pustimo v tortnem obodu, ki ga z notranje
strani ovijemo z acetatno folijo. Biskvit prešpikamo in polijemo z mlekom (cca
2 dcl – presojamo sproti po navlaženosti
biskvita). Biskvit premažemo z 1/3 kreme. Nato na kremo položimo želirano plast
malin in jih prekrijemo s preostalo kremo.
torto lahko prelijemo s temno čokolado in okrasimo z malinami ali pa se pri dekoriranju preprosto prepustimo domišljiji.
torto lahko prelijemo s temno čokolado in okrasimo z malinami ali pa se pri dekoriranju preprosto prepustimo domišljiji.
Torta je zelo rahla, puhasta, krema pa izredno nežna.
Ni komentarjev:
Objavite komentar