torek, 26. februar 2019

Nežna bela torta z malinami



En slasten grižljajček za današnji dan :)


Mehka tortica, ki je ravno prav sladka.


BISKVIT

2 jajci
90 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
Pol dcl mleka
Pol dcl stopljenega masla (ali olja)
100 g moke
Pol pecilnega praška

Jajci stepemo skupaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Dodamo mleko in stopljeno maslo, na koncu pa primešamo še moko skupaj s pecilnim praškom.
Maso vlijemo v pomaščen tortni pekač velikosti 24 cm in pečemo pri 180 stopinjah približno 15-20 minut. Če je biskvit pečen preverimo z zobotrebcem ali manjšim nožem.


KREMA

400 ml sladke smetane
250 g maskarponeja
2 žlici sladkorja
6 žlic mlečne Linolade
2x želatina fix

Stepemo sladko smetano, dodamo mascarpone, sladkor, Linolado in dve vrečki želatine fix. Kremo postavimo na hladno.


MALININ ŽELE

400 g  zamrznjenih malin
7 lističev želatine
4 žlice sladkorja
Cca 1,5 dcl vode

Maline pokuhamo v vodi in jih zmiksamo. Nato se s pomočjo cedila znebimo zrnc, ki jih zavržemo. Maline enostavno stresemo na cedilo in z žlico "tlačimo" toliko časa, da nam na cedilu ostanejo samo še zrna. Količinsko mora priti gostega malininega soka za cca 5dcl tekočine, ki ga segrejemo, sladkamo in dodamo lističe želatine, ki jih prej namakamo v hladni vodi. Ko se želatina raztopi, bodoč malinin žele vlijemo v tortni model velikosti 18 cm, ki ga z zunanje strani  ovijemo v alu folijo. Vanj vlijemo tekočino in postavimo v zamrzovalnik, da se strdi.


Ohlajen biskvit pustimo v tortnem obodu, ki ga z notranje strani ovijemo z acetatno folijo. Biskvit prešpikamo in polijemo z mlekom (cca 2 dcl – presojamo  sproti po navlaženosti biskvita). Biskvit premažemo z 1/3 kreme. Nato na kremo položimo želirano plast malin in jih prekrijemo s preostalo kremo.
torto lahko prelijemo s temno čokolado in okrasimo z malinami ali pa se pri dekoriranju preprosto prepustimo domišljiji.

Torta je zelo rahla, puhasta, krema pa izredno nežna.



Spremljaš me lahko tudi na Facebooku -> Katja in mali sladkosned

Ni komentarjev:

Objavite komentar