četrtek, 25. april 2019

Torta borovnica - grški jogurt




April je pri nas enostavno najbolj nor mesec. Je mesec praznovanj, ki jih ni konca. Mesec, ko nastane največ tort.
Ena od teh tort je nastala tudi za mojo mlajšo sestro. Ker ni ravno čokoladni tip sem ji spekla torto z okusom grški jogurt – borovnica.

Recept za torto se glasi:
Torta je premera 30 cm.


BISKVIT

4 jajca
180 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
200 g moke
pol pecilnega praška
80 g masla
1 dcl mleka

Jajca, sladkor in vanilijev sladkor penasto vmešamo. Dodamo stopljeno maslo in mleko ter na koncu še moko skupaj s pecilnim praškom.
Maso vlijemo v namaščen pekač in ga pečemo na 170 stopinjah približno 20-25 minut. Če je biskvit pečen preverimo z zobotrebcem na katerega se ne sme prijemati sled biskvita.
Ko je biskvit pečen ga ohladimo in mu odrežemo eno tretjino (spodnja plast biskvita mora biti debelejša od zgornje).


BOROVNIČEV ŽELE

Pripravljen je v tortnem obodu premera 22 cm.

300 g borovnic
voda
sladkor
4 lističi želatine

Borovnice najprej pokuhamo v pol dcl vode in jih zmiksamo. Dodamo toliko vode, da dobimo količino 3,5 dcl. Sladkamo po okusu. Jaz sem dodala 5 žlic sladkorja in v bodoč žele vmešala 4 lističe želatine (ki jo pripravimo po navodilih z embalaže J).
Tekočino vlijemo v tortni model premera 22 cm, ki ga s spodnje strani dobro obložimo in zapremo z alufolijo (tri plasti). Model damo na podlagi v zamrzovalnik in pustimo, da želira.


BOROVNIČEVA KREMA

300 g zmrznjenih borovnic
pol dcl vode
8 žlic sladkorja
500 g maskarponeja
200 ml sladke smetane
2 vrečki želatine Dr. Oetker

Borovnice pokuhamo v vodi in jih zmiksamo ter ohladimo. Sladko smetano stepemo in jo zmešamo z maskarponejem in sladkorjem. Želatino pripravimo po navodilih z embalaže in jo, ko je pripravljena raztopimo skupaj z dvema žlicama borovnic ter jo vmešamo v kremo. Dodamo še ostale zmiksane borovnice.


KREMA IZ GRŠKEGA JOGURTA

1 kg grškega jogurta
2 dcl sladke smetane
8 žlic sladkorja (oz po okusu, vmes kremo poskusimo in dodamo sladkor, če želimo, da je krema bolj sladka)
11 lističev želatine

Sladko smetano stepemo in ji dodamo grški jogurt in sladkor. Pripravimo želatino po navodilih z embalaže, jo raztopimo in jo dodamo kremi.


Torto sestavimo v tortnem obodu in sicer takole:

Debelejši del biskvita navlažimo z mlekom in premažemo na tanko z borovničevo marmelado. Sledi borovničeva krema na katero položimo tanjši del biskvita, ki ga prav tako polijemo z malce mleka. Biskvit premažemo na tanko s kremo iz grškega jogurta in na sredino previdno položimo borovničev žele. Na koncu je na vrsti še krema iz grškega jogurta.

Torto pustimo v hladilniku čez noč in jo okrasimo po želji :)


Ponesrečen prerez :P

Še nekaj okusnih tort lahko najdeš na povezavah: 

Sladek tek J


Spremljaš me lahko tudi na Facebooku: Katja in mali sladkosned


Ni komentarjev:

Objavite komentar