torek, 16. april 2019

Torta gradbišče (okus malina - Linolada)



Že 14 dni se spravljam sestaviti to objavo in zapisati recept za tortico, ki sem jo pripravila za našega 3 letnika, ki več kot očitno obožuje traktorje, stroje, gradbišča in vse kar spada zraven.

Lansko leto sem mu spekla takšno torto:



Letos pa je bilo na vrsti gradbišče.

Ker s krancljanjem torte res ne želim pretiravati in se ob tem še spraviti v položaj, ki me bo spremenil v zoprnico, se poslužim najbolj enostavnega okraševanja, ki mi pade na pamet. Fondant to ni, prav tako pa ga vedno vsi strgajo dol s torte zato se zadeve izogibam v velikem loku.

Tortica je bila okus malina - bela čokolada (oziroma Linolada). Bila sem prepričana, da mi bo ostal kak kos, ki ga bom lahko poslikala ampak so torto razgrabli zato je vse kar mi je ostalo od prereza tale žalost ->



Recept pa se glasi:


Biskvit

2 jajci
70 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
Pol dcl mleka
40 g masla
100 g moke
Pol pecilnega praška

Jajci ločimo. Rumenjaka, sladkor in vanilijev sladkor dobro stepemo. Postopoma zmesi dodamo mleko, stopljeno maslo  in moko skupaj s pecilnim praškom. Na koncu vmešamo še sneg beljakov.
Biskvit pečemo v modelu velikosti 26 cm, cca 20 minut na 170 stopinjah. Če je biskvit pečen preverimo z zobotrebcem.


Malinina krema

2 x 250 g maskarponeja
180 ml stepene sladke smetane
300 g zmrznjenih malin
5-6 žlic sladkorja v prahu (oz po okusu)
6 lističev želatine

Maline pokuhamo v 1 dcl vode skupaj s sladkorjem. Ko se zmehčajo jih zmiksamo in precedimo skozi cedilko, da pire ločimo od zrnc. Ko se malinin sok ohladi ga vmešamo v maskarpone in stepeno sladko smetano. Dodamo še lističe želatine, ki jih namočimo, pustimo, da nabreknajo, nato jih ožamemo in na nizki temperaturi raztopimo. Po potrebi kremo dodatno sladkamo. Jaz vmes vedno preverjam ali mi je okus všeč in tako prilagajam sladkost.

Malinin žele

300g zmrznjenih malin
2 dcl vode
5 žlic sladkorja
5 lističev želatine

Maline pokuhamo v vodi skupaj s sladkorjem (če nam je prekislo dodamo sladkor), nato jih zmiksamo in precedimo skozi cedilo (kot pri kremi, da se znebimo zoprnih zrnc). Dodamo želatino, ki jo pripravimo po enakem postopku kot prej in tekočino vlijemo v tortni model premera 20 cm, ki ga s spodnje strani ovijemo v alufolijo (malinina tekočina je tako na alu foliji, zaprta v tortnem modelu). Model damo v zamrzovalnik in pustimo, da se dobro strdi.


Krema z Linolado

250 g maskarponeja
400 ml sladke smetane
6 polnih žlic Linolade
7 lističev želatine

Sladko smetano stepemo, ji dodamo maskarpone, Linolado in želatino, ki jo pripravimo enako kot je že zgoraj napisano.

Za torto potrebujemo še:
3 žlice Linolade
300 g svežih malin


Sestav celotne torte:

Tortni model ovijemo z acetatno folijo.
Prvi je na vrsti biskvit, ki ga prelijemo z cca 1,5 dcl mleka v katerem smo raztopili 3 žlice Linolade.
Sledi malinina krema. Po kremi posujemo 300 g svežih malin, ki jih lepo razporedimo po celotni površini.
Na kremo postavimo malinin žele, ki je v zamrzovalniku lepo želiral.
Po želeju pa namažemo še kremo iz Linolade.

Okrasimo po želji. Jaz sem za našega fanta, ki obožuje stroje in gradbišča naredila slednjega. Zadeva je zelo enostavna. Celotno torto sem premazala s stepeno sladko smetano, ki sem ji dodala Kremfix, jo posula z zmletimi Neo keksi (iz Lidla, kjer tudi sicer vedno nabavljam sestavine za torto, ker so najbolj ugodne in kvalitetne), kar je predstavljalo zemljo in dodala vozila ter napis, ki ga je pripravil PartyPek :)

To je to :)

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku -> Katja in mali sladkosned



Ni komentarjev:

Objavite komentar