sobota, 07. september 2019

Jogurtova pita s hruškami




Pite naravnost obožujem! Krhko testo, ki se kar stopi v ustih, skupaj s slastno kremo, njam.
Res se jim ne morem upreti.

In, ker se poletje počasi od nas poslavlja je nekako nastopil čas za bolje jesenske okuse.

Sladke in dišeče hruške skupaj z jogurtom in hrustljavim testom. To moraš poskusiti :)


Recept kot ga uporabljam jaz...



Testo:

180g masla
4 rumenjaki
140g sladkorja
260g moke
1 pecilni prašek
Malo naribane limonine lupinice

Rumenjake penasto stepemo in jim dodamo vse ostale sestavine. Mesimo toliko časa dokler ni testo enotno. Približno tretjino testa zavijemo v folijo za živila in ga postavimo v zamrzovalnik. Preostalo testo s prsti razporedimo na dno tortnega modela, na katerega smo dali peki papir.


Nadev:

4 navadni jogurti
1 kisla smetana 
5 žlic moke
4 beljaki
Žlička vanilijeve arome
150 g sladkorja

Beljake stepemo v trd sneg. Jogurte in kislo smetano zmešamo skupaj s sladkorjem, vanilijevo aromo in moko. Na koncu s spatulo narahlo vmešamo še sneg beljakov. Kremo vlijemo v tortni model (obod pekača namažemo z maslom).


Na vrhu pa: 

4 srednje velike hruške
Žlica sladkorja
Ščep cimeta
Košček masla

Hruške narežemo na krhlje in jim odstranimo peške. Popečemo jih na maslu, posujemo s sladkorjem in cimetom. Pečemo jih na rahlem ognju nekje 3 minute, toliko, da zadišijo in se sladkor raztopi. Pečene hruške razporedimo po vrhu kreme.


Ne pozabimo na testo v zamrzovalniku:

Na vrh jogurtove tortne pite na grobo naribamo še tisto testo, ki smo ga dali v zamrzovalnik.

Pito pečemo na 180 stopinjah približno 40 minut. Zgornji del mora biti zlato zapečen, torta pa ne sme biti preveč mlahavo majava, ko jo potipamo. Če imamo občutek, da je naribano testo preveč pečeno, torta pa še zelo rahla jo pokrijemo s peki papirjem in pečemo dalje.

Ohladimo in postrežemo s stepeno sladko smetano, sladoledom ali čokoladno omako.

Pa sladek tek ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar