Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

torek, 15. oktober 2019

Kaj se igrati s triletnikom ob slabem vremenuSpodbujam čim več igre zunaj. Na travniku, v gozdu, na igrišču...Svet zunaj je tam zato, da ga otroci raziskujejo in spoznavajo. Ko pa preživljamo čas v stanovanju pa včasih ne vemo kaj početi...

Ura je 9. zjutraj in dan ni več tako svetel in obsijan s soncem kot je bil še nekaj tednov nazaj.Topli dnevi še nikoli niso minili tako hitro kot se je to zgodilo letos, ali pa imam smo jaz takšen občutek, zaradi stalne vpetosti v nego dojenčka?

To poletje se je zgodilo veliko pomembnih stvari. Pomembnih za našo družino in tudi za naše odnose.

Na svet je prijokala naša mala Ela kar je za Martina pomenilo veliko spremembo. Sestrico ima strašansko rad, a dejstva, da zaradi nje trpi moja pozornost do njega, ne gre zanemariti. Ne glede na to kako zelo se trudim biti z obema je praktično nemogoče, da bi bila situacija podobna tisti pred prihodom dojenčka.

Čez poletje je bil fantek ogromno zunaj in se igral s prijatelji, jaz in Rok pa sva ga samo nadzorovala in preverjala kakšna je igra med otroci. In povem vam, slednja že dolgo ni več tisto kar je bila, ko smo bili otroci mi. Samo streljanje, klanje, ubijanje. Mislim halo? Kje so igre kot so zemljo krast, ristanc, kavbojci in indijanci, gumitvist in podobne?
Naš kot najmlajši pa stvari sama srka, kar pomeni, da sva imela doma zvečer !vsak dan! prevzgojo in veliko pogovorov, da zgoraj omenjene neprimerne igre enostavno niso za nikamor. Izgovor: "Saj so fantje, naj se igrajo rokoborbo", pri meni ne pijejo vodo. Včasih se nam ni bilo težko igrati, danes pa so otroci že od malega obsedeni z risankami in video ter računalniškimi igricami. In te so nasilne in vse prej kot primerne.

Sedaj, ko so dnevi krajši, hladnejši in so otroci več časa na toplem, pa radi pasejo dolgčas. Ja, otrokom more biti dolgčas, ker na tak način razvijajo domišljijo, lahko pa ta čas izkoristimo tudi tako, da se z otrokom povežemo. 
Če mulca vprašam kaj bi delal mi odgovori: »Mami risanko bi, samo eno«. Jok mali, odpade. Ko se ena risanka konča, pogajanja za še eno ni in ni konca, zadeva pa se zaključi tako, da mi reče, da nisem več njegova in tuli, ko mala podivjana žival.

Martina sedaj, ko Ela ni več mini bini lažje vpeljujem v igro in skrb za sestrico. Vpet je tudi v gospodinjska opravila, veliko beremo knjigice in se učimo skozi igro.

Precej se zamoti tudi s kockami in svojimi gasilskimi avtomobilčki in traktorji. Teh ima ogromno. Preveč za moje pojme. Priznam, da mi ves ta kaos z igračami ni všeč. Kupi plastike, ki se nalagajo v gore in piskajo tam v tri dni, otrok pa ima z njimi točno 10 minut veselja. Potem zadevo odloži kjer je še delček prostora in nanjo pozabi.

Otroci imajo v današnjem času že tako vsega v izobilju. Kopice stvari, ki jih niti ne cenijo pa, bolj kot ne, samo spodbuja njihovo razvajenost in zatirajo njihovo domišljijo.

Vprašaj nekoga, ki ima 70 let kaj so se igrali, ko so bili mali in vprašaj nekoga, ki jih ima 7 let. Razlika bo....bajna.

Če dobim vprašanje kaj kupiti otroku za daril, je odgovor enostaven: »Samo igrač ne«. Zelo všeč so mi družabne igre in vedno komaj čakam, da kakšno preizkusim z Martinom. Na tak način se povezujeva, učiva, krojiva različne zgodbe, veliko izvem tudi kaj se je dogajalo v vrtcu, kaj ga je razžalostilo in kaj veselilo. Dostikrat tudi na Pinterestu poiščem ideje za ustvarjanje in optimistično se lotiva kakšnega projekta.

Družabne igre in ustvarjanje z malimi otroci niso samo zabijanje časa ampak zares vplivajo na boljši odnos starši – otroci. Takrat se zavestno odločiš, da boš svoj čas namenil njemu, kar je za njegovo osebnostno razvijanje ključnega pomena.

In kaj trenutno zelo rada počneva?

Martin obožuje vozila zato se zadnje čase na veliko posveča  nalepkam, ki jih lima na 4 različne podloge. Ker so nalepke takšne, da se jih večkrat uporabi (ko jih nalimaš jih brez težav odlimaš in vrneš na svoje mesto) si vmes izmišljuje različne zgodbe. Npr na eni nalepki je policaj ustavil vozilo na drugi pa avtovleka odvaža razbit avto. Iz tega sledi, da sta se dva avta zabila in je prišel policaj, dal enemu kazen, drug avto so pa odpeljali na popravilo. Nalepk je preko 100 in otroku zares ne postane dolgčas kar tako. Na tak način se pri otroku spodbuja domišljija, motorične sposobnosti, koordinacija oči in se uči kreativnega izražanja. Pa še stran se jih ne meče, ker so za večkratno uporabo. Ko je bil naš fant še manjši in mlajši sva rada postavljala domine v različne »kače« in jih nato podirala. To še sedaj rad počne, pa še šteti pikice mu je v veselje. Sem si pa omislila še malo drugačne domine od klasičnih, takšne ki so njemu bolj zanimive, ker so gor, kaj drugega kot vozila in dejansko se z njimi igrava precej časa.
Fantek ima tudi veliko sestavljank, ki pa mu zadnje čase niso več tako pri srcu kot še par mesecev nazaj. Zato sem poskusila z eno malce bolj zanimivo, ker, pazi to, ta ima zraven priložena OČALA. In Martin je potem gasilec?, ki raziskuje na 3D način. Najprej sestavi puzzle nato pa skozi očala raziskuje kaj se v gozdičku skriva pod grmički. Ko ima otrok gor očala vidi različne živalice, ki jih brez očal težko opazi. Luštna zadeva.Najpomembnejša stvar pa je:

Karkoli se bomo lotili početi z našimi mulčki (skupaj, aktivno, sodelovalno in povezovalno) je pomembno za njihov razvoj in samozavest. Vsak otrok rad počne nekaj s staršem, se ob tem dobro počuti in seveda uživa v pozornosti. Včasih starši nimajo pojma kaj bi z otrokom sploh počeli in mu zato prižgejo risanke ali dajo v roke telefon. Ne početi tega, prosim. Spomnite se sebe kako dobro ste se počutili, ko ste bili z mamo in očetom in nekaj ustvarjali, delali, se zabavali. Ne odrivajte svojih zakladov in z njim odkrivajte nove stvari. Pustite, da vas otrok kaj nauči in poslušajte ga kaj vam ob igri govori. Takrat se namreč razvežejo jezički ;)

Naj bo veselo in igrivo.

Igre na fotografijah (in mnoge druge) je mogoče dobiti v trgovinici Nit, ki se nahaja ob Kavarni Fantazija v Zaborštu pri Dolu ali na spletni strani Mali jaz.

Spremljaš me lahko tudi na Facebook strani Katja in mali sladkosned. Vesela bom tvojega obiska :)

Mogoče te zanima kaj se igrati z dojenčkom? Klik na -> Igre z dojenčkom

Do naslednjič,

Katja

Ni komentarjev:

Objavite komentar