Ko dobimo obiske, rada na mizo postavim nekaj drugačnega od klasičnega narezka ali sklede piškotov.
Prav tako si katerega od spodaj naštetih prigrizkov pripravim tudi za večerjo ali za potešitev lakote med obroki.
Prigrizki so okusni in ne terjajo (vedno) gore časa za pripravo. To je pa precej pomembno, kajne?
ČESNOV KRUH
Česnov kruh (ali drug kruh, ki je polnjen z zeliščnim maslom) v resnici najraje kupim in sicer kar zamrznjene bagete, ki so pečene v 12 minutah. Postrežen skupaj z različnimi vrstami sira je to sigurno prigrizek, ki ga bo zmanjkalo tik tak,
POPEČENI TOASTI Z DOMAČIM TUNINIM NAMAZOM, Z RUKOLO IN KORUZO
Namaz: konzervo tune, 2 kisli kumarici, žlico majoneze in čajno žličko gorčice zmiksamo do gladkega. Dodamo lahko tudi kuhano jajce, sardelice...
BUČKINE PALIČICE
Bučko razpolovimo, polovički zopet razpolovimo in spet ponovimo vajo, da dobimo paličice. Slednje posolimo, povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje še v drobtinah pomešanimi s parmezanom. Palčke položimo na peki papir in pečemo v pečici cca 15 minut na 170 stopinjah. Paličice ponudimo s ketchupom, tunino pomako ali kajmakom.
POPEČENI KRUHKI S ČIČERIKINIM NAMAZOM
POLŽKI Z BUČKINIM NADEVOM IN SIROM
350 g moke, kocka svežega kvasa, 3 žlice olivnega olja, 1,5dcl toplega mleka, ščep soli, pol žličke sladkorja, žlica mediteranskih začimb. Naredimo kvasec in zamesimo vse sestavine ter pustimo, da testo počiva eno uro. Ko vzhaja, ga razpolovimo in oba dela razvaljamo v pravokotnika in ju namažemo z nadevom. Zavijemo v "štrudelj" in narežemo na "polžke". Pečemo na peki papirju, v pečici na 170 stopinjah cca 20 minut.
Nadev: naribamo dve bučki, ju posolimo in podušimo skupaj z sesekljano čebulo na olivnem olju. Ohladimo in odcedimo. Ko namažemo nadev ga po vrhu posujemo z naribanim sirom.
TORTILJINI ZVITKI
Pšenično tortiljo namažemo s tuninim namazom ali kremnim sirom. Obložimo jo z rukolo, koruzo lahko pa tudi piščančjimi prsmi (salamo), na kocke narezanim paradižnikom in posujemo s sirom. Tortiljo trdno zvijemo in narežemo na kolesca. V vsakega zapičimo zobotrebec, da jo drži skupaj.
GRISINI OVITI V PRŠUT S SIROM, OREHI IN GROZDJEM
KRUHKI S SIRNIM NAMAZOM IN DIMLJENIM LOSOSOM
ČEŠNJEV PARADIŽNIK Z MINI MOCARELO NA RUKOLI
PITA S SLANIM SIROM IN POROM
Vlečeno testo (500g,11listov, listi morajo biti tanki kot za burek) namažemo z nadevom iz 4 zmešanih rumenjakov, slanega sira in polovice stepenih beljakov. Po vrhu posujemo popražen por. Pito zavijemo, premažemo s preostankom stepenih beljakov in pečemo v pečici na 170 stopinjah.
KLASIČEN NAREZEK Z REDKVICO
PIŠČANČJI TAQUITOSI
Piščančja prsa začinimo in jih narežemo na tanke trakce. Trakce ovijemo v trikotnike (tortiljo prerežemo na 4 dele - trikotnike) iz koruzne tortilje, zavijemo od širšega dela proti ožjemu . Zavitke prebodemo z zobotrebcem in jih cvremo v segretem olju dokler ne postanejo zlate barve. Ponudimo s kajmakom, ketchupom ali nacho sirom.
TUNINA POMAKA in ČIČERIKIN NAMAZ z ZELENJAVNIMI PALIČICAMI
Čičerikin namaz ni enak tistemu, ki ga poimenujemo humus, ker ta ne vsebuje tahinija (sezamove paste). Naredim ga tako, da zmiksam čičeriko iz konzerve, dodam česen po okusu (1 strok), dve žlici limoninega soka, vodo in sol ter poper po okusu. Namaz mora biti mazljiv.
Pomaki postrežemo skupaj z zelenjavo, ki jo narežemo na paličice, koruznim čipsom ali pa popečenim kruhkom.
POLPETE S TUNO IN SKUTO IZ PEČICE
Odličen prigrizek so tudi polžki z listnatim testom, na primer pizza polžki, ajdov kruh z orehi, ki ga obložimo s salamo, avokadom in granatnim jabolkom ali pa slastna sadna nabodala, ki pritegnejo male in velike otroke :)
Še kak recept, zapis ali misel pa najdeš tudi na Facebook strani Katja in mali sladkosned (klik)
Se beremo :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar