Tole bo pa recept za vse ljubitelje Sacher torte. No, pa tudi tiste, ki ta grižljaj sicer raje izpustite.
Tortica je bolj kompaktna ampak tako polnega okusa, da se že ob njenem vonju pocedijo sline.
Skupaj s sladko smetano ali kepico vanilijevega sladoleda je pa odličen zaključek slastnega kosila ali čveka s prijateljico ob dišeči kavi.
Potrebujemo (za tortni model velikosti 26 cm - če je model manjši bo torta višja :) ):
Biskvit:
6 jajc
Ščep soli
80g rjavega trsnega sladkorja
70 g sladkorja v prahu
100 g jedilne čokolade
70 g polnjene temne čokolade s polnilom z okusom pomaranče (glej sliko)
150 g masla
Žličko vanilijeve arome
150 g gladke moke
Pol vrečke pecilnega praška
Nadev:
Kisla smetana
Marelična marmelada
Preliv:
100 g polnjene temne čokolade s polnilom z okusom pomaranče
50 g jedilne čokolade
4 žlice vode
20 g masla
Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake stepemo skupaj z 80 g rjavega sladkorja. Beljake stepemo v trd sneg, med stepanjem jim dodamo
ščep soli, na koncu pa vmešamo še 70 g sladkorja v prahu.
Čokolado (jedilno in fino temno s pomarančnim polnilom)
stopimo nad paro.
Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča in ga nato
stepemo z mešalnikom. Stepenemu maslo dodamo ohlajeno stopljeno čokolado, rumenjakovo zmes,
moko skupaj s pecilnim praškom, vanilijo, mlete mandlje, na koncu pa s spatulo
še narahlo vmešamo sneg beljakov.
Zmes vlijemo v tortni model, ki smo ga obložili s peki
papirjem, obod pa namazali z maslom.
Pečemo 30 minut na 180 stopinjah.
Pečemo 30 minut na 180 stopinjah.
Ko je biskvit pečen ga ohladimo in 2x prerežemo. Biskvit ni visok
in so zato odrezane plasti tanke. Lahko pa ga prerežete tudi samo enkrat.
Spodnjo plast premažemo s kislo smetano. Nanjo položimo
tanko plast naslednjega odrezanega biskvita. Tega namažemo z marelično
marmelado, ki smo jo segreli, da se bolje vpije v biskvit. Torto zaključimo z zadnjo plastjo biskvita, ki jo po vrhu zopet
namažemo z marmelado.
Torto postavimo v hladilnik in medtem stopimo še čokolado za
preliv. To naredimo tako, da nad paro stopimo obe vrsti čokolade, dodamo maslo
in vodo. Ko se čokolada ohladi jo premažemo po torti in torto ohladimo.Ta je namreč najboljša naslednji dan, ko se vse sestavine med
seboj lepo povežejo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar