Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

petek, 24. januar 2020

Puhast Nutellin kruh
Zamislite si, da vas za zajtrk na mizi pričaka svež, puhast kot pena in dišeč čokoladni kruhek.
No, če niste navdušeni nad čokolado lahko čokoladni namaz, ki je v receptu,  kratko malo izpustite in ga nadomestite s kandirano pomarančo, suhim sadjem (priporočam predvsem brusnice) ali oreščki. Kruhek lahko pomakate v belo kavo, kakav ali ga pojeste namazanega z maslom in marmelado (v kolikor ga pečete v osnovni verziji, brez namaza) ob skodelici čaja.

Kruhek lahko pred peko oblikujemo na različne načine. Lahko ga pustimo v obliki hlebca, štruce, lahko naredimo majhne bombice, lahko spletemo kito ali ga zvijemo v polža. Lahko ga spečemo tudi v modelčkih za mafine. Domišljija nima meja.


Za kruhek, ki nasiti 4 ljudi (tudi 6, če malo pojeste) potrebujemo:

3 velika jajca
40 g rjavega sladkorja (lahko tudi kokosov sladkor ali pa navadnega kristalnega, po želji)
Ščep soli
1 dcl toplega mleka
380 g gladke moke, ki jo presejemo
Vrečko suhega kvasa
110 g masla sobne temperature
Žlico vanilijeve arome
Po želji tudi cimet

Čokoladni namaz, lešnikov namaz

Postopek:

Jajca in sladkor penasto stepemo. Stepamo okoli 6-7 minut, da lepo narastejo.Če imamo kuhinjskega robota zamenjamo metlico za stepanje za metlico za gnetenje testa. Če delamo z ročnim mešalnikom naredimo ravno tako.

Jajcem dodamo ščep soli, mleko, vanilijo, presejano moko in suhi kvas ter stepamo še par minut. Če uporabljamo sveži kvas in naredimo kvasec, bo potrebno dodati malo več moke.

Na koncu dodamo testu še na koščke narezano maslo, ki mora biti sobne temperature in mešamo, da dobimo testo brez grudic. Testo je malce packasto, a se ob mešanju z žlico lepo odlepi z nje. Če je testo premokro dodamo še malo moke. 


Testo pokrijemo in pustimo da vzhaja uro in pol. V tem času testo lepo naraste in ga lahko prevrnemo iz posode na pomokano delovno površino. Na testu se vidi kako zračen je.


Posujemo ga z malce moke, da ga lažje razvaljamo in premažemo (po celotni površini ali samo delno) s čokoladnim namazom. Če ga namažemo po celem bo čokoladni del bolj enakomerno izgledal sicer bo imel kruhek bolj rustikalen izgled. Količino namaza prilagajate svojemu okusu. Če ga je veliko bo kruh bolj čokoladen, če manj bo manj sladek.


Namazano testo zvijemo v rolo in jo razpolovimo ter prepletemo. Lahko jo narežemo na tri dele in spletemo v kito. Lahko pa samo rolo zavijemo v polža.Oblikovan kruh pokrijemo s kuhinjsko krpo (ki ne sme biti oprana z mehčalcem) in pustimo vzhajati še kakšno uro na toplem.
Pečemo na 180 stopinjah (brez ventilacije) cca 30 minut.


Vabljen/a, da me spremljaš tudi na moji FB strani -> Katja - hrana in zapisi :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar