Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

ponedeljek, 20. januar 2020

Zdrav prigrizek za vsak dan
Eno od stotih obdobij človeškega življenja je očitno tudi obdobje neprestane lakote. Ta podatek ni znanstveno podprt, ga pa izpostavljam na podlagi izkušenj in prakse ter opazovanja otroka, ki je na pragu četrtega leta.

Naš fant je med zajtrkom in kosilom lačen vsaj trikrat in med kosilom in večerjo fehta za nekaj dobrega vsaj petkrat. Vse to je najbrž povezano z rastjo in tudi Rok pravi, da se spomni teh navalov »nujno rabim spraznit CEL hladilnik«, kot bi se mu dogajalo včeraj.

No, ob tem seveda človeku hitro zmanjka idej kaj otroku ponuditi, zlasti, ko mu po glavi hodijo smokiji, piškoti in ostale podobne zadeve, ki pri nas niso vsakodnevno na meniju, jih pa hodi gledat v shrambo in verjetno razmišlja cele noči kako priti do njih.

To lakoto in željo po vnosu slabe hrane je treba zatreti zato se, karseda, trudim, da mu ponudim nekaj kvalitetnega in hranljivega skozi dan. Po možnosti nekaj takšnega, kar mu drži občutek sitosti vsaj uro in pol.

Zadnje čase mu na pult postavim kar posodo v kateri so oreščki, suho sadje ali pa spečem domače sadne ploščice. Kadar mi dopušča čas spečem tudi slastno skutino pecivo, ki ga sladkam čim manj in namesto slednjega raje dodam sladko sadje.
Tudi ovsene zvezdice z rozinami so super ideja za potešitev lakote, skupaj z jogurtom pa je to že prava malica. Pa tudi sadnim rezinam se ne more upreti.

Ker že spretno odpira hladilnik mu na spodnjo polico postavim posodo v kateri je narezano sveže sadje in zelenjava (korenčkove paličice in paprika) ali pa presne kroglice, da si postreže sam.

Včeraj pa mi je mali spraznil celo vrečko jabolčnega čipsa, ki ga je dobil od dedija. Ker je bil tako navdušen (pa ne samo on), sem se takoj pozanimala kje ga je mogoče dobiti. Kaj takšnega namreč še nisem zasledila v trgovini. 

Jabolčni čips, domača jabolka, kis, suho sadje pa tudi češnje je mogoče dobiti na sadjarski kmetiji Rožej, ki se nahaja v Turju (okolica Rimskih Toplic in Hrastnika). Vse delajo ročno, z ljubeznijo, izdelkom ne dodajajo nobenih konzervansov in v čipsu, ki sem ga poskusila se vse to čuti.

Hrustljav kot pravi čips, sladek, a brez dodanega sladkorja, narejen samo iz domačih jabolk in priročen za vzeti s seboj kamorkoli.

No, mi ga bomo sigurno še vzeli, ker je zares dober. Lokalen. Zdrav. in zelo okusen. Izdelek, ki ga toplo priporočam.


Več lahko spremljaš tudi na FB profilu -> Katja - hrana in zapisi

Ni komentarjev:

Objavite komentar