Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

torek, 4. februar 2020

Zajtrk/malica iz kozarcaČe zjutraj ješ bleščeče, boš sijal ves dan :)

Velikokrat sem že bila v situaciji, ko se mi zjutraj enostavno ni ljubilo pripraviti polnovrednega zajtrka. Ponavadi pojem tisto kar ostane za otrokoma ali pa si privoščim kakšen rogljiček ali kaj podobnega. Nič kaj pohvalno, vem.

In potem se vsake toliko časa spomnim kako nas je učiteljica za biologijo v osnovni šoli naterala, da smo verjetno vsi po vrsti zjutraj začeli jesti. Pred tem se spomnim pogostega izgovora: »Ne jem, ker mi je zjutraj slabo.«

Zadnje čase mi je njeno prigovarjanje k prvemu obroku dneva, spet potrkalo na vest in odločila sem se, da se spravim nazaj v red ter vsako jutro (ali vsako drugo) pojem kaj hranljivega.

En od teh hranljivih zajtrkov so namočeni kosmiči. Poznate?

Stvar je tako enostavna, da bolj ne bi mogla biti. Potrebujemo le nekaj sestavin, steklen kozarec s pokrovom nato pa pustimo zadevo namočeno čez noč in zjutraj je zajtrk praktično skoraj že na mizi (samo vzeti ga moramo iz hladilnika). Slasten kozarec lahko vzamemo tudi s seboj za malico in voila, en obrok dneva je pod streho.


Potrebujemo:

Steklen kozarec, ki dobro tesni (količinsko približno za 4dcl) do polovice napolnimo s kosmiči.

Jaz uporabim kosmiče Vitalis od Dr. Oetker (7 žit oreščki in sadje), ker so notri različne vrste žit, oreščki, suho sadje. To je neke vrste bližnjica, ker odprem le eno vrečko.
Lahko pa seveda uporabite katerekoli ovsene, pirine, ržene kosmiče, ki jih imate na zalogi. 

Dodate malo koruznih, riževih kosmičev pa poljubne oreščke (jaz imam najraje indijske oreščke, mandlje, pražene lešnike). Dodamo še malo chia semen, pest brusnic ali rozin, narezane jabolčne krhlje, suhe marelice, suhe slive, nasekljano temno čokolado in žlico arašidovega masla (ta naredi piko na i).

Torej, karkoli nam je všeč v bistvu zmečemo v kozarec.

Dodamo lahko tudi žlico medu, eritritola, drugo sladilo, ki nam odgovarja.

Začinimo s cimetom, vanilijo, pomarančno lupinico.

Nato sestavine dobro pretresemo in v kozarec nalijemo mleko (lahko tudi kokosovo mleko, rastlinski napitek). 
Tekočine naj bo malo več kot je suhih sestavin, ker se precej napojijo. 

Kozarec postavimo v hladilnik in zjutraj pozajtrkujemo kot kralji. Če nam je zjutraj jed pregosta ji dodamo malo tekočine. Prav tako zjutraj dodamo toplo tekočino, če želimo, da je jed sobne temperature,če jo imamo za malico, pa jo do obroka pustimo izven hladilnika. 


Pa dober tek :)
Več lahko spremljaš tudi na Facebooku -> Katja - hrana in zapisiNi komentarjev:

Objavite komentar