Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

petek, 7. avgust 2020

Brownie mafiniBožanski brownie mafini

Pri nas so kolački (mafini) pogosto na meniju, saj so zalogajčki, ki so hitro pripravljeni in pri katerih se lahko resnično poigraš z okusi, saj jim dodajaš tisto kar ti je najbolj všeč - od čokolade, sadja, oreščkov, piškote...

Browniji pa so prav tako sladica, ki je hitro pripravljena, enostavna in za katero ne potrebuješ biti izurjen pek, da ti uspe. Vse na kar je potrebno paziti je to, da se jih ne prepeče, saj je končni rezultat potem le žalosten suh kolaček. Če pa ujamemo tajming se posladkamo s čokoladno dobroto, sočno in slastno na sredini. 

Browni mafini so tudi odlična podlaga za cupcakse. Predlagam, da naredite kremo iz maskarponeja in stepene sladke smetane in ji dodate stopljeno belo čokolado (ali mlečno Linolado) in kremo nabrizgate na vrh kolačkov. Rezultat bo BOMBA! :)

Kolački po tem receptu so na sredini še malce tekoči, skorjica pa je lepo popokana in hrustljava. Sama sem po vrhu vsakega kolačka nadrobila Oreo kekse, lahko dodate tudi brusnice ali belo čokolado. Ali pa nič. Če ponudite še tople, jih dajte iz papirnatih posodic in ponudite s sladoledom in stepeno sladko smetano. 

Pri tem receptu sem uporabila papirnate posodice, ki so malce večje (višje) od klasičnih zato je iz sestavin nastalo 7 kolačkov. Če uporabite klasične mafin posodice, bo kolačkov več, morate pa paziti, da jih pečete kakšno minuto manj.

Če želite kvaliteten rezultat, uporabite kvalitetne sestavine. S tem mislim, da če vam čokolado, že sicer po okusu ni dobra vam tudi kolaček ne bo všeč. Za brownije je najboljša temna čokolada.


Potrebujemo:

120 g masla

120 g temne čokolade

140 g sladkorja (uporabila sem rjavega)

2 jajci

25 g pravega kakava

60 g moke

žlička vanilijeve arome

ščep soli


Čokolado in maslo stopimo skupaj nad paro. 

Jajci in sladkor stepemo (vsaj 5 minut), da dobimo puhasto zmes, ki ji dodamo ohlajeno stopljeno čokolado z maslom in nato še sol, vanilijo, kakav in nazadnje se presejano moko. Mešamo še 2 minuti, da dobimo gladko dišečo maso, ki jo z žlico nadevamo v posodice za mafine. Nadevamo jih do 3/4.

Pečemo na 180 stopinjah, ventilacijski program 15 minut (če vam iz mase pride 7 kolačkov, če jih pride več zaradi manjših posodic pecite manj časa, 12 minut).

Kolački so uspeli, če je zunanjost hrustljava in notranjost "žmohtna".


Pa sladek tek ;)


Več lahko spremljaš na FB strani s klikom na -> Katja - hrana in zapisi

Ni komentarjev:

Objavite komentar