Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

sobota, 23. januar 2021

Kokosovo - ovseni mehki piškotki (brez glutena in laktoze)

 


V kolikor ste se znašli v krogu tistih, ki se držijo brez glutenske ali/in brez mlečne diete ali pa ste zgolj ljubitelj zdrave hrane so tile ovseno - kokosovi mehki piškotki prikladna zadevica, ko pade koncentracija zaradi lakote ali pa ste kje na poti in bi sebi in svojim dragim ponudili nekaj brez slabe vesti. 

Piškotki so mehki, dišeči in niso preveč sladki. V kolikor ste bolj sladkosnedne narave priporočam, da dodate kakšno žlico sladila več. Kak bo končni okus lahko poskusite že med pripravo mase, saj jo lahko konec koncev jemo tudi tako - kot kašo. V zadnjem primeru bi izpustila edino jajce ;)


Potrebujemo:

150 g rahlih ovsenih kosmičev

400 ml riževega napitka

ščep soli

1 banano

90 g grobe kokosove moke

2 zvrhani žlici kokosovega olja

1 žlico chia semen

2 žlici eritritola ali medu

1 jajce (lahko izpustimo ali zamenjamo s pol banane)

Opcijsko tudi: koščki temne čokolade, brusnice, aroma vanilije, cimet, mandljevo maslo, arašidovo maslo, rozine, grobo narezani oreščki in suho sadje...


Ovsene kosmiče na hitro pokuhamo v riževem napitku kateremu smo dodali ščep soli. Ko se kosmiči ohladijo dodamo zmečkano banano, kokos, chia semena, eritritol ali med in jajce. Opcijsko dodamo katerega od predlaganih dodatkov. Jaz sem izbrala žlico mandljevega masla, cimet in vanlijo.

Sestavine dobro zmešamo in pustimo stati pol ure. Nato z žlico zajemamo maso in oblikujemo kupčke na peki papirju s katerim smo obložili pekač. Piškotke pečemo na 170 stopinjah 15-20 minut (ko so na vrhu rahlo rjavkasti in na otip kompaktni).

Pustimo da se ohladijo in se z njimi posladkamo ob čaju, kavi ali jih zjutraj ob zajtrku namakamo v kokosov jogurt.

Priporočam tudi: 

Piškoti za mamice

Narastek iz prosene kaše s suhimi slivami

Kokosovi piškoti iz beljakov

Kakavov prosenko


Se vidimo na Fb strani Katja - hrana in zapisi :) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar