Blog z recepti in motivacijskimi zapisi

torek, 3. avgust 2021

Če nisi sam sebi najboljši prijatelj...Ti tudi nihče drug ne bo.

V vseh teh letih sem sama sebi, mnogokrat, nakopala ogromno notranjih bojev, ki so se vedno končali na enak način, s sklepom, da nikoli ne bom dovolj dobra, lepa, pametna, uspešna.

S ponavljajočimi se obdobji, ki so bili prežeti s samopomilovanjem me nihče ampak res nihče ne bi uspel prepričati, da se bom kdaj koli iz tega začaranega kroga izkopala. Da bi si s kotičkom duše drznila pomisliti na to, da se bom dvignila nad tem mišljenjem, si pomahala in sama sebi podarila nasmeh ter ga pospremila z besedami: »
Odlična si točno takšna kot si in vse kar potrebuješ imaš na dosegu rok«. Pa ja! To je bila iluzija, ki je živela v nekam neobstoječem času.

Priti iz stanja, ko si sama sebi največja sovražnica do faze, ko se objameš in se imaš rada res ni lahko.

Na tej poti se srečaš z mnogimi zvermi, ki se glodajo med seboj in tekmujejo katera bo bolj pokukala na plan. 

Te pošasti pa vsakodnevno pravzaprav ustvarjaš sama. Čeprav v to sorto lastne odgovornosti verjameš enako intenzivno kot v živeče palčke in vile. 

 

Če so ti misli kot so: saj nisem nič posebnega, vsi okoli mene so boljši, nimam nobenih dosežkov, od mene nikoli nič ne bo ipd, poznane potem je to kar precej jasen znak, da se moraš premakniti iz cone (ne)udobja in narediti nekaj zase.

Saj vem, to si najbrž že neštetokrat prebrala in se tega naposlušala. Pa si tudi zares slišala? Si kdaj resnično začela pogovor sama s sabo, potrdila svoje kvalitete, dosežke, stvari na katere si ponosna? Si kdaj brez zadržka sprejela kompliment? Si razmišljala o lastnostih, ki te pri tvojih dosežkih bremzajo in strašijo? Si naredila kaj v smeri, da se začneš spoštovati, sama sebe spodbujati, si zaupati in se podpirati? Znaš biti ponosna nase? 

Karkoli od naštetega?


NIKOLI NI PREPOZNO, DA SE ZAČNEŠ IMETI RADA IN SI IZKAZOVATI SPOŠTOVANJE. TEGA SI VREDNA! 


Veš…Do sebe moraš začeti gojiti enaka čustva kot jih do najboljše prijateljice. Takrat se bo okrog tebe začela širiti energija, ki bo sijoča in pozitivna in bo ljudi kar privabljala. Ampak tebe takrat ne bo hrabrila okolica ampak boš sama sebi motivacija in navdih. Tako to gre. In tako bi to vedno moralo iti. 

 

To pa se žal ne bo zgodilo kar samo od sebe, če boš sedela na kavču v razvlečeni majici in mučila daljinca medtem, ko boš brskala med filmi na Netflixu. Ali pa na Instagramu gledala popolno upodobljeno lepoto, ki nima kaj dosti opravka z resničnim življenjem, čeprav je spodaj dodan hešteg #reallife.

Pa brez izgovorov prosim. Vzemi list papirja, ja papirja, naj se sliši še tako staromodno in začni s pisanjem. S tarnanjem in jamranjem namreč ne boš naredila nič več kot si včeraj ali predvčerajšnjem ali pred petimi leti. S ponosom napiši seznam vseh svojih vrlin, dobrih lastnosti, spretnosti, vse kar znaš in kar ti gre dobro od rok. To ne rabijo biti ogromni dosežki podobni osvojitvi olimpijske kolajne, dovolj so majhni koraki, premiki kot npr. dobro kuham, znam odlično skombinirati oblačila, dobro se znam pogovarjati z ljudmi, ponosna sem na svoj dosežek iz znanja iz sladkorne bolezni…

Hkrati lahko temu seznamu dodaš še seznam, kjer bo kraljevala tvoja hvaležnost. Zapiši vse za kar si v tem življenju hvaležna. Npr. za dom, za partnerja, za otroke, za službo, za stanovanje, ki si ga DIY uredila po svoje, za kužka, za starše, za zdravje, za dobro prijateljico… Za hvaležnost je vedno dovolj prostora.


SPOZNATI SVOJ NAMEN?


Samo sebe gradiš vsak dan in, ko čez eno ali pet let potegneš črto ugotoviš, da nisi več enaka oseba, kot si bila nekoč. Drži?

Vem pa tudi, da se večkrat vprašaš kaj je bistvo tega, da si tukaj med nami, kaj je tvoj namen, kaj moraš v tem življenju doseči in narediti, da zadostiš vesolju.

Biti ti. To je vse, to je tvoja naloga. Da si točno to kar si. Najboljša verzija same sebe.

Ne trudi se biti nekdo drug, ne zasleduj idej neke druge osebe, verjemi v svoje in si upaj narediti korak naprej. Vedno so ti govorili uči se, bodi pridna, poslušaj in boš nekam prišla v življenju, kajne? Pa si to počela, in si bila pridna in si se učila in poslušala. Ampak…Rezultat ti ni všeč ali pa se nikakor ne moreš poistovetiti z njim. Čar našega sistema bi rekla. Preobremenjenost s podatki, ki  sili naše možgane v učenje nečesa kar za nas sploh ni pomembno. Balast, ki ga šolski sistem pričakuje od otrok zatira njihovo inovativnost in ustvarjalnost. Jemlje jim čas, ki bi ga lahko posvetili svojim talentom, svojim pravim ambicijam in ne umetnim ciljem, ki ga ustvarijo pričakovanja družbe in merila, ki jim večina ne more niti ne želi zadostiti. Mar je petica iz matematike res odraz tvojih sposobnosti in karakterja? Ali pa je slednje sestavljeno iz veliko malih lastnosti, ki čudovito zapakirajo tvojo krasno celoto?  

 

ISKANJE SAME SEBE.
KAKO?


Pomisli na vse aktivnosti, ki te zares potegnejo in pritegnejo. Kaj te tako zaposli, da pozabiš na pitje vode ali na čas ali pa preslišiš telefon, ki ti zvoni?

Kaj te dvigne in ti prinese notranje zadovoljstvo? Najti svojo strast, poslanstvo, nekaj zaradi česar težko zaspiš in komaj čakaš ponedeljek – to je nekaj za čemer stremimo in si želimo vsi. In nekaj moraš vedeti – ni nedosegljivo. To imaš v sebi, samo dovoliti si moraš, da se slišiš. Da sama sebi prisluhneš.

Kaj si želiš, da ostane za teboj. Kaj bo tvoja zapuščina? Določi si cilj in delaj zanj! Mali koraki za velik cilj, saj poznaš to. In skupek vseh teh malih dosežkov te bo hranil in ti dvigal razpoloženje in motivacijo. Moraš videti, da se premika! In se premika. Pa četudi počasi.

Vizualizacija. Zaprte oči in osredotočanje nase, vase. Tudi to je odlično sredstvo za spoznavanje same sebe. Pogovor same s seboj, razmišljanje o korakih, o dosežku, o poti. Odmisli okolico, pozabi na dogajanje v tvoji neposredni bližini. Pripravi samo sebe na oviro in rešitev, da jo premagaš.

Spodbujaj se s tistim, kar ti požene kri po žilah. Lahko je to tisti komad, ki ga poslušaš med tekom, spomin na občutke, ki si jih doživela ob zmagi, občutke, ki si jih občutila ob določeni osebi. Spomni se kako si se ob tem počutila in prelisiči svoje možgane, ko se znajdeš na brezpotju in te potegne v negativno stran življenja.

Obdaj se z ljudmi, ki se veselijo tvojih uspehov in z njimi praznuj svoje dosežke.

Ja. Pridejo dnevi nezadovoljstva in slabe volje. In to je normalno. In zaradi tega ni s teboj prav nič narobe. Dovoli si, da se razočaranje, jeza, žalost izlije in razlije nato pa se zbrcaj in ponovno začni riniti. Če ne gre drugače se prisili. Samo migaj in guraj naprej. Dokler se ti samozavest ne povrne nazaj.

 

NI GA ČEZ ČAS ZASE


Joj vem, kar zaviješ z očmi ko to prebereš. Pa vendarle najbrž obstaja dober razlog zakaj vsi to tako trobijo naokoli, kajne? Čas, ki ga nameniš sebi je čas, ko se s seboj zbližaš, ko se ponovno spoznaš in ugotoviš, da morda razmišljaš drugače kot si pred nekaj tedni. To je čas, ki ga nameniš svoji zabavi, iskanju svojih kvalitet, čas, ko se pogovoriš sama s seboj in potegneš črto ter režeš tisto kar je potrebno razreza v tem trenutku, v tvojem življenju. Je čas, ko se sprostiš in narediš plane. Čas, ko dopustiš, da si to kar si. Čas, ko nisi obremenjena z mnenji drugih. In četudi imaš slabo vest si vzeti čas zase, si ga daj. Pač prisili se! Pojdi v hribe, teci, pojdi sama s seboj na zmenek v kino ali na pico, kar ti takrat paše. Zakaj bi vedno morala početi nekaj v družbi nekoga? Sama sebi si lahko najboljša družba!

 

Na koncu pa naj ti zastavim še eno vprašanje. Za koga se trudiš? Zaradi koga zjutraj vstaneš, se urediš, rineš skozi dnevne obveznosti?

Za druge? Zaradi drugih? Zaradi sebe? Če je odgovor slednji ti čestitam, dojela si bistvo. Če pa deluješ zato, da zadostiš standardom in pričakovanjem, ki ga osnuje družba ti moram povedati, da ti to na dolgi rok ne bo prineslo sreče. Ali veselja. Ali zadovoljstva.

Veš. Konec koncev si ob zaključku dneva ti edina oseba na katero se zares lahko zaneseš. Zavedaj se tega in naredi ta korak, ki si ga želiš in nanj tako nestrpno čakaš.

Ne bo ti žal!

 

Iz srca,

Katja


Se srečamo na Facebooku -> Katja - hrana in zapisi

Ni komentarjev:

Objavite komentar